Sporten in het donker is in

Glow in the dark judo bij Sonkei (foto: website Sonkei).
Nina Janssens

Het is weer eens wat anders en het trekt zeker aandacht: sporten in het donker. Verschillende sportclubs organiseren af en toe toernooien, wedstrijden en sportieve activiteiten in de nachtelijke uren. Of ze doen gewoon het licht uit en verduisteren de boel. In combinatie met blacklight, zorgt dat voor bijzondere taferelen.

Glow in the dark

Judovereniging Sonkei uit Meppel plakte onlangs de ramen van de dojo af om een blacklight judofeestje te houden. Maar liefst 55 judoka’s trok dit sportieve evenement, gehuld in blacklight. De witte judopakken staken goed af in de donkere ruimte, evenals de fluorescerende lijnen. Marcel Woudman van Sonkei tegen RTV Meppel: “De jongste groep vond het judo best even spannend toen het licht uit ging. Door elkaar rennen en wedstrijdjudo in het donker doe je immers niet elke dag. Erg spectaculair allemaal en zeker voor herhaling vatbaar”.

Een vergelijkbaar idee voor 'glow in the dark' sport hadden ze bij de volleybalverenigingen Smash’66 in Alblasserdam en Lienden. De eerstgenoemde club bestaat dit jaar 50 jaar en om het jubileumjaar af te trappen, organiseerde de club een blacklight volleybaltoernooi. Niet alleen de netten, ballen en lijnen fluoresceerden. Ook de deelnemers pakten uit met hun lichtgevende outfits.

Sporten in de nacht

Er zijn ook clubs die het niet kunstmatig donker maken maar gewoon wachten tot het donker wordt. Zo vond begin deze maand de traditionele Ruutnacht van volleybalvereniging Ruutvoorn uit Genemuiden plaats. Een nachtvolleybaltoernooi dat ieder jaar tot een uur of drie duurt en wordt afgesloten met een ontbijtje.

Komend voorjaar organiseert zwemvereniging De Wildert uit Zundert een nachtzwemmarathon. Van acht tot acht kunnen teams in estafettevorm baantjes zwemmen. “Dit is dus op een sportieve manier een nachtje doorhalen met vrienden, familie, collega’s of teamgenoten”, aldus de club op haar website. De teams, wedstrijdzwemmers en recreanten, kunnen door zoveel mogelijk meters af te leggen een wisselbeker in de wacht slepen. Deelnemers krijgen muzikale ondersteuning van dj’s. “Deze muziek zal ervoor zorgen dat er een gezellige sfeer hangt en dat een eventuele 'dip' snel voorbij is. Bovendien is er in het geval van spierklachten een team van masseurs aanwezig, zodat iedereen in een topconditie blijft.”