Zware straffen voor frauderende penningmeesters

Zwemmers van de Otters Het Gooi in duur badwater (foto: Facebookpagina De Otters).

Af en toe gaat een penningmeester van een sportclub er met de kas van door. Als hij tegen de lamp loopt, wordt hij zwaar gestraft. Dat bleek vorige week  weer. De penningmeester die zwem- en poloclub De Otters Het Gooi zwaar dupeerde hoorde toen het vonnis van de politierechter in Utrecht aan. De man moet niet alleen het gestolen geld terugbetalen. Hij kreeg ook een werkstraf van 180 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden.

Staatsloten

De 54-jarige Willem F. uit Bussum stal in drie jaar tijd niet minder dan €141.000 van De Otters Het Gooi en ontvreemdde ook nog eens €5.000 van de Stichting Gebruikers van het Sportfondsenbad Zuid uit Bussum. Daarnaast had hij ook nog een poging gedaan om geld te verduisteren bij het bedrijf waar hij financieel manager was.
De Gooi en Eemlander wist te melden dat de veroordeelde penningmeester het geld gebruikte om staatsloten te kopen: “Op de zitting vertelde hij dat hij met een grote prijs de vereniging uit alle financiële problemen wilde helpen.  Ook kocht hij staatsloten om zijn gezin verzorgd achter te laten. Hij was ervan overtuigd dat hij, net als zijn vader, jong zou sterven. Ook deze verklaringen geloofde de politierechter niet. De rechter verbaasde zich erover dat F. helemaal geen prijzengeld had opgestreken. ‘Er is nergens een pot met prijzengeld?’, wilde de rechter nog weten. F. ontkende.”

Duur badwater

Op de site van Dichtbij kan nog worden teruggelezen hoe de penningmeester het voor elkaar kreeg om zolang zoveel geld van de club te ontvreemden en ook hoe de fraude twee en een half jaar geleden aan het licht kwam. “De fraude kwam aan het licht toen de voorzitter van De Otters, Ronald Karssen, met zwembad De Zandzee de onderhandelingen moest ingaan voor de nieuwe huur van het zwembad voor de komende jaren. De vereniging vond altijd al dat zij veel geld kwijt was aan 'badwater'. Uit de boeken bleek toen dat er naar twee verschillende rekeningen geld over werd gemaakt voor De Zandzee. Navraag bij het zwembad en bij de stichting Sportfondsen leerde dat dit geen rekening was van het zwembad. Enig speurwerk van de voorzitter leerde dat de rekening waar de tweede 'huur' naar werd overgemaakt op naam stond van de penningmeester.”

Afgekickt

Volgends de Gooi en Eemlander heeft de veroordeelde penningmeester na zijn aanhouding direct hulp gezocht bij de Jellinek kliniek. Daar is hij behandeld voor zijn alcohol- en gokverslaving. Hij is inmiddels afgekickt en ook weer aan het werk.

Twee keer mis in Tiel

Dat het geen kwaad kan om af en toe mee te kijken in de administratie van de penningmeester, weten ze inmiddels ook in Tiel. Recent kwamen daar twee sportverenigingen in de problemen door frauderende penningmeesters. Voetbalclub TSV Theole en Tennisclub Groenendaal, nota bene buren op hetzelfde sportcomplex in Tiel, zijn beide opgelicht door hun penningmeester. In het geval van Theole is de dader al gepakt en veroordeeld voor een celstraf van anderhalf jaar, waarvan negen maanden voorwaardelijk. TC Groenendaal zit nog middenin het onderzoek en weet niet waar het aan toe is. Ook over de hoogte van het bedrag is nog niets bekend.
De secretaris van Theole René van Riet legde in een interview met De Gelderlander uit hoe groot de financiële nood  is bij de club door de diefstal van duizenden euro’s. “Als de frituurpan het begeeft, dan hebben wij een groot probleem.”