Een huis in ruil voor een volleybalclub

Clubnamen, vooral afkortingen, blijven intrigerend. Er is al vaker over geschreven in kranten, tijdschriften en ook op internet natuurlijk. Er is zelfs een boek over verschenen. SportclubNL wijdt er een rubriek aan. Deze week aandacht voor volleybalvereniging Tornax uit ruurlo. Tornax, bekt lekker, maar waar slaat het op?

"Eigenlijk wilden de toenmalige aspirant-leden de oprichting reeds een half jaar eerder laten plaatsvinden", zo lezen we op de website van de volleybalvereniging "maar er was in Ruurlo één gymnastiekzaal, waar eerst de ramen moesten worden vervangen in verband met de veiligheid." Dus werd Tornax pas op 24 maart 1970 opgericht. Het doel van de vereniging is helder: "Het beoefenen van het volleybalspel en door dit spel de leden een goede en sportieve geest en lichamelijke ontwikkeling aan te kweken." daar konden veel dorpelingen zich kennelijk goed in vinden want de club maakte een vliegende start. Het aantal leden bedroeg bij de oprichting 32. Binnen een jaar werd het 100-ste lid genoteerd. Momenteel schommelt het rond de 150.

Waar de naam niet voor staat

Dan die naam. Daar moet vooral niets achter worden gezocht. Het is zeker "geen samentrekking van Tornado en Ajax", zo schrijft de club. Kennelijk wordt dat nog wel eens gedacht. Maar het zou ook wel merkwaardig zijn om een volleybal club te vernoemen naar een allesreiniger - "Ajax, de witte tornado" was toentertijd een bekende reclameslogan - of een Griekse held die al overduidelijk werd geassocieerd met de voetbalclub uit Amsterdam. Zeker in een tijd waarin Ajax' grootste concurrent Feyenoord haar hoogtijdagen vierde. De Rotterdammers wonnen immers in het oprichtingsjaar van Tornax als eerste Nederlandse club de Europacup. Hoe dan ook, Tornax is dus niets meer en niets minder dan "een fantasienaam".

Van de woningnood een deugd maken

Over merkwaardige zaken gesproken, de oprichting van de club kent wel een bijzondere voorgeschiedenis. Wim C.B. Besemer, een van de oprichters van de club, kan smakelijk verhalen over "de prehistorie" van de club:

"Eind jaren 60 woonden mijn toenmalige verloofde Florence en ik beiden in Apeldoorn en werkten in Zutphen. Jong maar serieus, dachten we al aan onze toekomst en lieten ons in Zutphen en de omringende gemeenten inschrijven voor een woning. De woningnood was toen hoog en het aanbod schaars. Bovendien hadden we als piepjong stel voorlopig nog geen kans op woonruimte, maar het was toch verstandig om je alvast overal in te laten schrijven, want ook de jaren wachttijd zouden gaan meetellen bij de puntentelling voor de selectie. En daar kon je toen eigenlijk niet vroeg genoeg mee beginnen. Tot onze verrassing kregen we na ruim een half jaar verloofd te zijn begin 1968 een uitnodiging van de gemeente Ruurlo op de mat voor een kennismakingsgesprek op het gemeentehuis. Nodig voor de bepaling van de plaats op de wachtlijst. Tot onze schrik werden we vriendelijk ontvangen door de burgemeester zelf: Jonkheer De Beaufort enzovoort! Hij vertelde dat Ruurlo een groot contingent eengezinswoningen had mogen bouwen aan en rond de Wildenborchseweg om de lange wachtlijst met eigen inwoners te bekorten. Maar de huurprijzen vielen voor veel kandidaten te hoog uit, zodat Ruurlo ook mensen van buiten de gemeente ging oproepen, die zich hadden laten inschrijven."

"Na wat uitwisselingen van persoonsgegevens en beleefdheden wilde de burgemeester ook onze interessen kennen en zo kwamen we op mijn volleybalhobby in Apeldoorn. Behalve een fanatiek speler had ik er de schoolvereniging United naar het lidmaatschap van de NeVoBo geleid en was op dat moment voorzitter van die club, die later 'Alterno' is gaan heten. De goede man in zijn driedelig grijs werd helemaal enthousiast en wilde er alles van weten. De reden werd ook al snel duidelijk. In Ruurlo waren al twee pogingen gedaan om een volleybalvereniging op te richten, maar beide keren zonder resultaat. Als ik wilde beloven bij een eventuele vestiging in Ruurlo me te willen inspannen om het volleybal in Ruurlo dan eens echt goed van de grond te krijgen, wilde hij er wel voor zorgen, dat ik hoog op de wachtlijst zou komen. In mijn jeugdige overmoed heb ik dat toen toegezegd en 14 dagen later lag er weer een brief van de gemeente Ruurlo op de mat. Niet met een plaatsnummer op de wachtlijst, maar met een huisnummer aan de Wildenborchseweg..."

Belofte maakt schuld. Nadat nog gauw even werd getrouwd, verhuisde het jonge paar naar Ruurlo. En daar werden korte tijd later de eerste initiatieven genomen die leidden tot de oprichting van de volleybalvereniging Tornax.

Benieuwd hoe dat ging en hoe het de club verder is vergaan? Surf naar www.tornax.nl en lees het hele verhaal.