Een turnvereniging met 'een stukje atletiek'

Clubnamen, vooral afkortingen, blijven intrigerend. Er is al vaker over geschreven in kranten, tijdschriften en ook op internet natuurlijk. Er is zelfs een boek over verschenen. SportclubNL wijdt er een rubriek aan. Deze week aandacht voor twee gymnastiekverenigingen die zichzelf AVGV noemen. Waar zouden de letters voor staan?

Dat er in Nederland twee gymnastiekverenigingen zijn die zichzelf AVGV noemen is misschien wat verwarrend. De ene club komt uit Voorburg, de andere uit Spijkenisse. De laatste is de jongste van de twee en heeft - om zich te onderscheiden van de oudere naamgenoot - de plaatsnaam achter de afkorting gezet.

Voorburg

Van de oudste AVGV staan de letters voor Algemene Voorburgse Gymnastiek Vereniging. Deze club, zo lezen we op de site van de vereniging, verzorgt "al sinds 15 juni 1964 sportieve ontspanning in Voorburg, voor jong en oud."  Bij de club staat recreatief sporten voorop. "De sociale functie is belangrijker dan prestaties. Daardoor is de vereniging voor iedereen toegankelijk. De lage contributie helpt hier ook aan mee, want kosten mogen nooit een belemmering zijn om lid te worden van AVGV."

Spijkenisse

De andere AVGV is op 8 februari 1984 opgericht. In Spijkenisse staan de letters AVGV voor Atletiek Vereniging Gymnastiek Vereniging. Dat hadden we er natuurlijk niet achter gezocht. Een fusie van een atletiek- en een gymnastiekvereniging wellicht? Nee, het zit anders, zo vertelt de club ons op haar website: "Bij de oprichting van AVGV Spijkenisse was het oorspronkelijk de bedoeling dat er een stukje atletiek opgezet zou worden. Dit is echter nooit tot stand gekomen. AVGV is heden alleen een Turnvereniging. AVGV Spijkenisse was ondertussen al zo bekend de naam is daarom nooit veranderd." ook bij deze AvGv staat het plezier voorop. De gymnastiekvereniging is "een kleine, maar gezellige vereniging die in verschillende zalen van Spijkenisse haar lessen verzorgt. Op een gezellige manier leren de leden alle basis beginselen van het turnen. Samen turnen met je vrienden of vriendinnen is gezellig bij AVGV."

Het logo boven dit artikel is overigens van AVGV Spijkenisse.