Nog net op tijd

Clubnamen, vooral afkortingen, blijven intrigerend. Er is al vaker over geschreven in kranten, tijdschriften en ook op internet natuurlijk. Er is zelfs een boek over verschenen. SportclubNL wijdt er een rubriek aan. Deze week aandacht voor voetbalvereniging VIBOA uit het Groningse Winsum. VIBOA, klinkt lekker retro. Doet denken aan de KIBOFA (Kinder Boxen Fabriek) of TOMADO (Van der Togt Massa Artikelen Dordrecht). Waar zouden de letters VIBOA voor staan?

Als we Wikipedia mogen geloven, is het seizoen "voor menig Viboa-supporter al geslaagd als hun club de twee jaarlijkse derby's met de eeuwige rivaal CVVB uit het naburige Bedum weet te winnen". Maar Viboa is als eerste klasser toch geen kleintje in het zaterdagvoetbal.

De club heeft een historie die terug gaat tot 1 juni 1921. Bij het zestigjarig jubileum van de club haalde oud-secretaris Hofman, één van de oprichters van de club, herinneringen op aan de beginjaren. Die zijn nog altijd terug te lezen op de website van de club. Het ging er in het hoge noorden, zoals overal in die jaren trouwens, heel primitief aan toe. "De bal waar we mee speelden werd gemaakt van een stevig stuk linnenzak gevuld met oude vodden."

Wanneer de naam precies is bedacht wordt niet duidelijk, maar in het begin werd er nog niet gevoetbald onder de naam van VIBOA. Die naam is bedacht door een van de andere mannen van het eerste uur: de heer J. Huitsing. Het staat voor: Voetballen Is Bij Ons Aangenaam.

Hoe aangenaam het voetballen er ook is, binnenkort komt er toch een einde aan de lange historie van VIBOA. De club heeft vergevorderde plannen om te fuseren met plaatsgenoot Hunsingo. Als alles goed gaat, is de samensmelting komend voorjaar al een feit. Gelukkig hebben we met deze rubriek die mooie clubnaam nog net op tijd behandeld.