Colofon

SportclubNL komt tot stand dankzij de inzet van de volgende mensen.

Hoofdredactie

Jan Janssens (1960) is sportondernemer. Hij nam het initiatief voor SportclubNL en broedt ondertussen ook nog op een ander plannetje: SportzApp, een innovatieve dienst voor flexibel sporten. In de afgelopen jaren heeft hij zich vooral beziggehouden met sportbeleid, -onderzoek en -onderwijs. Hij werkte bij NOC*NSF, startte zijn eigen onderzoek- en adviesbureau, was directeur van het Mulier Instituut en lector Sportbusiness Development. Jan heeft als vrijwilliger zijn sporen vooral verdiend in de voetbalsport. Hij was o.a. jeugdleider, trainer, scheidsrechter, clubbladredacteur, kantinebaas en voorzitter. Over zijn actieve voetbalcarrière kunnen we kort zijn. Het hoogtepunt: een invalbeurt in het eerste team van rksv WSE in het jaar dat de club kampioen werd in de vierde klasse E van West II.

Redactie

Leo Aquina

Richard Bender

Justus Beth

Hans van Dalfsen (1965) wilde als geboren Amsterdammer natuurlijk spits van Ajax worden. Toen dat wegens gebrek aan talent niet lukte richtte hij zijn aandacht op basketbal en honkbal, maar voordat hij definitief kon doorbreken moest hij zijn profplannen op 40-jarige leeftijd vaarwel zeggen vanwege een gebrek aan kraakbeen in zijn knieën. Hij schreef als freelancer voor allerhande bladen, werkte lang voor de VPRO Gids, en runt tegenwoordig de Amsterdamse straatkrant Z!. Rond de millenniumwisseling raakte hij verslingerd aan fantasy baseball, waarin hij nog ondanks blinde overgave nog nooit een kampioenschap heeft mogen behalen. Favoriete (ex-)sporter: Nomar Garciaparra. Favoriet sportboek: The Boys of Summer van Roger Khan. 

Erik Driessen (1971) wilde graag profvoetballer worden, maar koos uiteindelijk voor het best denkbare alternatief: journalist. Ook omdat hij als voetballer niet verder kwam dan de jeugd van Sportclub Genemuiden en het derde elftal van ’s-Heerenbroek. Als journalist werkte hij voor ANP, regionale en lokale dagbladen, sportmagazines en ondernemersbladen. Erik is bovendien eigenaar van lokale nieuwssites in de Kop van Overijssel. Ook is hij tekstschrijver voor het bedrijfsleven in de brede regio Zwolle. Hangt graag ‘de sportjongen’ uit, maar moet bekennen dat hij meer schrijft over sporten dan dat hij zich zelf in het zweet werkt. Zie ook www.detekstkenner.nl

Casper van Es (1992) is een jonge en bevlogen journalist. Afgelopen zomer haalde hij zijn diploma aan de Hogeschool Windesheim, opleiding Journalistiek. Sport zit in zijn bloed. Vanaf zijn zesde voetbalt hij al bij csv Be Quick in Dokkum, op (zijn eigen) niveau. Casper heeft ook een aantal jaar training gegeven aan de jeugd bij Be Quick. Als journalist heeft hij over allerlei onderwerpen geschreven. Van voetbalhooligans tot ziekenhuiszorg in krimpregio’s en van economie tot buitenlandse politiek.

Steven van der Gaag (1970) is freelance stukjesschrijver voor onder andere Het Parool en werkt als researcher bij het tv-programma Andere Tijden Sport. Voor de krant zwierf hij zeven jaar lang door het Amsterdamse verenigingsleven. Als een sportarcheoloog, op zoek naar tastbare herinneringen. Deze 'Pronkstukken' stofte hij af om de verhalen er achter aan de vergetelheid te onttrekken. Omdat andere tijden zo veel vertellen over de onze.

Nina Janssens (1991) was vroeger een fervent tennisster, maar heeft haar racket tegenwoordig vaker in de tas dan in de hand. Het tennissen heeft plaatsgemaakt voor hardlopen en pilates (ook leuk). Als zij zich niet in het zweet werkt in het bos of in de sportschool, is Nina met name bezig met het schrijven van teksten. Van haar hand verscheen in juli van dit jaar het boek Waar heb ik nou eigenlijk voor gestudeerd? In het verlengde van dat boek verzorgt ze presentaties en workshops voor (oud-)studenten: Hoe bereid ik mij goed voor op de arbeidsmarkt? Daarnaast schrijft ze teksten voor uiteenlopende opdrachtgevers en doeleinden.

Mirjam Jochemsen (1961) probeerde al van alles in de actieve sport, van badminton tot hardlopen en van aurobics tot zwemmen. Een succes werd het nooit. Aan fanatisme ontbreekt het haar niet, wel aan ‘gevoel voor de bal’ en een stevig fysiek. Haar nieuwste sportliefde is roeien: gecontroleerd bewegen en lekker buiten. Want bewegen en buitenlucht heeft ze wel nodig naast haar zittende werk als tekstschrijver en journalist. Net als zwemmen en roeien speelt het schrijfwerk zich vooral af ‘in het water’. Zie ook www.klaretaal.nl.

David Romijn

Paul Steens

Jurryt van der Vooren (1969) is sporthistoricus. In 1996 was hij de eerste Amsterdammer, die afstudeerde op de geschiedenis van Feyenoord. Hij is eigenaar van Sportgeschiedenis.nl en werkt voor NPO Geschiedenis. Hij schrijft verder artikelen voor De Correspondent, NRC Handelsblad, Het Parool en Sport en Strategie.

Vormgeving

Mariska Offerman

Hosting website

Drupal-specialist Merge