De week van… Elles Zuijdam

Bestuurslid Running Blind Alkmaar
Elles als buddy van Henk (foto: Martin Hamelink).

Hardlopen terwijl je slechtziend of blind bent, en dus niet goed kunt zien waar je loopt? De Stichting Running Blind organiseert het! Trainen en wedstrijden lopen met een buddy aan je zij is mogelijk voor steeds meer slechtzienden in heel Nederland. De Running Blind hardloopgroep in de regio Alkmaar bestaat nu ruim een jaar en vond onlangs een thuisbasis bij de Alkmaarse atletiekvereniging Hylas. Dat betekent niet alleen goede voorzieningen en een warm clubhuis om na de training samen aan de hete koffie te gaan, maar ook leden en trainers die deze speciale groep lopers ondersteunen en stimuleren.

Elles Zuijdam is in het dagelijks leven docent sport en bewegen aan een mbo-school, het Horizon College Sport en Bewegen. Daar coördineert ze onder andere de opleiding voor topsporters. In het bestuur van de Alkmaarse Running Blindgroep is ze verantwoordelijk voor organisatorische zaken en voor de begeleiding van stagiaires en buddy’s. Mirjam Jochemsen keek een week mee in haar agenda.

Vrijdag 4 december

Lopers Agnes en Henk ophalen in Heerhugowaard voor de training op de atletiekbaan van AV Hylas. We hebben onze groep onlangs aangesloten bij Hylas. Daardoor hebben we nu twee nieuwe trainers: Joop voor de vrijdagtraining en Hillebrand voor de zaterdag. Vandaag trainen we voor het eerst met Joop.
Aansluiting bij Hylas levert ons meer continuïteit en stabiliteit op. We zijn warm onthaald bij de club. Vrijdag 27 november was onze eerste officiële training onder de vlag van Hylas. De krant en de voorzitter, secretaris en trainers van Hylas waren present om deze eerste keer op te luisteren.
Na afloop van de training kunnen we nu voortaan ook gezamenlijk koffiedrinken. Vanwege de verjaardag van Jan ditmaal met banketstaaf.

Zaterdag 5 december

N.a.v. het artikel in het Noord Hollands Dagblad hebben zich nieuwe buddy’s en lopers gemeld. Overleg met bestuurslid Louk om goed af te spreken hoe we onze nieuwe leden gaan ontvangen en koppelen.

Zondag 6 december

Ledenbestand en jaarplanning bijwerken. Overleg voor morgen met Mirl voorbereiden. Mirl is stagiaire van het Horizon College.

Maandag 7 december

Overleg met stagiaire Mirl over de activiteiten die zij dit seizoen organiseert. Een aantal activiteiten zijn voor haar een examenopdracht, zoals de vriendendag bij Hylas in april. Belangstellenden kunnen dan een proeftraining meemaken of ervaren hoe het is om te lopen met een visuele beperking. Op 1 juli organiseert Mirl onze eerste eigen Running Blind-loop. De lopers kunnen kiezen uit 5 en 10 km.

Dinsdag 8 december

Notulen doornemen van de bestuursvergadering van Hylas. Belangrijk voor ons: stukje van Running Blind gaat geplaatst worden op de site en we krijgen een eigen Hylas e-mailadres.
Alle Running Blindleden gemaild met de activiteitenplanning voor de komende twee maanden. Op 18 december neemt stagiaire Mirl een Coopertest af en op 22 januari is er voor alle lopers een test in de fitnessruimte, begeleid door studenten van Horizon College Sport en Bewegen.

Woensdag 9 december

Uitnodiging van de cluster recreanten van Hylas om Running Blind te introduceren tijdens hun eerstvolgende vergadering. We worden echt volwaardig deel van de vereniging, mooi is dat.
Contact met de zaterdaggroep van Running Blind over een gezamenlijke nieuwjaarstraining op het strand in Egmond met koffie toe. Mooi moment voor alle nieuwe buddy’s en lopers om elkaar te leren kennen. Aanstaande vrijdag tijdens de training kijken of het voor iedereen mogelijk is om daar aan mee te doen.

Donderdag 10 december

Contact met Wendy van de ledenadministratie over aanmelden via de site. Buddy’s worden gratis lid, maar krijgen nu een automatisch aangemaakt bericht over de betaling van contributie. Dat geeft verwarring.

Vrijdag 11 december

De nieuwe Running Blindjasjes worden gebracht door bestuurslid Patrick. Deze jasjes worden gesponsord door Stichting Kees. Vrijdag 18 december tijdens de training maken we een foto in onze nieuwe jasjes voor Stichting Kees.