De week van… Marcel van Oort

Voorzitter Schaakclub Woerden
Marcel van Oort (rechts) speelt een potje schaak met vluchtelingen.

Dit jaar is voor Schaakclub Woerden een jubileumjaar, de club bestaat 75 jaar. Tijdens dit schaakseizoen zijn er daarom diverse extra activiteiten zoals een jubileumfeest, een schaakevenement in de open lucht en als klap op de vuurpijl een demonstratiematch tussen twee grootmeesters: de Woerdense Erwin l'Ami en de Belgische grootmeester Bart Michiels. Daarnaast verzorgde de club een avondje schaak met vluchtelingen in de crisisnoodopvang. Dit alles vergt natuurlijk meer inzet en organisatievermogen dan in een normaal jaar.

Marcel van Oort is overdag projectleider in de IT. De overige tijd verdeelt hij over zijn gezin en het schaken. Na zes jaar wedstrijdleider te zijn geweest, is hij nu sinds 2014 voorzitter van Schaakclub Woerden. Qua bestuurlijke taken valt de benodigde inzet wel mee vindt hij zelf: “Die komt met pieken en dalen, afhankelijk van de evenementen die gepland staan.” De afgelopen week stond de jaarlijkse massakamp tegen Bodegraven op het programma. Deze ‘derby’ is een traditie die de clubs sinds 1936 met veel plezier in ere houden. Beide clubs trommelen hiervoor zoveel mogelijk leden, oud-leden en stadsgenoten op die het schakend tegen elkaar opnemen.

De sportieve week loopt voor schakers van clubavond tot clubavond, vandaar dat Mirjam Jochemsen met Marcel zijn agenda doornam van dinsdag tot dinsdag.

Dinsdag 22 december

Onze vaste clubavond, waar ik deze keer in mijn partij snel in een soepel lopende aanval terechtkom en een punt scoor. De koploper lijkt te verliezen, wat mij iets hoger op de ladder zou brengen, maar zijn tegenstander speelt het eindspel niet goed genoeg en verliest. Tussen de schaakpartijen door ben ik nog flink aan het inventariseren wie er volgende week meegaan naar Bodegraven voor de derby.

Woensdag 23 december

Zoals vaak op woensdag begint mijn werkdag wat later omdat het gisteravond ook laat is geworden. Afhankelijk van de lopende opdracht kan ik mij deze luxe permitteren. 's Avonds werk ik de deelnemerslijst voor ‘Bodegraven’ uit.

Donderdag 24 december

Ik heb even mailcontact met de voorzitter van Schaakclub Bodegraven en we stellen het aantal deelnemers vast waarop we uitkomen: 58. Ik krijg ook nog mails binnen van geïnteresseerden, die we helaas geen Bodegraafse tegenstander kunnen bieden. Ze gaan op mijn reservelijst.

Vrijdag 25 december

Deze eerste kerstdag geen voorbereidingen voor de komende match tegen Bodegraven. Wel bekijk ik nog wat opties voor de demonstratiematch tussen Erwin l'Ami en Bart Michiels, die onze club op 30 april 2016 organiseert in het kader van ons 75-jarig bestaan.

Zaterdag 26 december

De spanning neemt wat toe. Ik neem nog even mijn schaakpartij van vorig jaar door. Wellicht helpt het.

Zondag 27 december

Aan de deelnemerslijst voeg ik de rating van de spelers toe en sorteer ze op sterkte. Onze lijst stuur ik naar de wedstrijdleider van Bodegraven, die van tevoren de wedstrijdindeling maakt. Hij zorgt dat iedereen een tegenstander krijgt van zoveel mogelijk gelijke sterkte.

Maandag 28 december

De grote dag voor deze week. De telefoon hou ik goed in de gaten, om eventuele afmeldingen snel op te merken en invallers te regelen. Dit is gelukkig niet nodig dit jaar. Wel bel ik om 19:50 uur nog twee mensen die niet komen opdagen – ze dachten dat de match pas op dinsdag gespeeld zou worden! Uiteindelijk arriveren ze nipt op tijd, net voor het startsein om 20:00 uur, en de 58 spelers beginnen aan deze gezellige maar ook enerverende avond.

In de loop van de avond worden alle individuele scores op een centrale lijst bijgehouden, waardoor elk moment de tussenstand kan worden bekeken. Het is een spannende strijd! De partij tussen de oud-voorzitters eindigt in remise. Tegen het eind van de avond delf ik zelf het onderspit, helaas. Pas om half twaalf is de laatste, beslissende partij afgelopen: het is 13,5-15,5 geworden in het voordeel van Woerden. We mogen dus de grote wisselbokaal meenemen en nodigen onze tegenstanders uit om volgend jaar bij ons revanche te komen nemen.
Het was weer een zeer geslaagde avond.