De week van... Annemiek van Leersum

Gastvrouw kv Avanti
In het midden Annemiek van Leersum. Foto: Aleid Auwerda.

De Nederlandse korfbalscheidsrechters voelen zich bij Avanti zo welkom dat ze de club als een van de meest gastvrije van Nederland beoordelen - voor het vijfde seizoen op rij! De prijs hiervoor mocht Avanti begin oktober - tijdens de Week van de Scheidsrechter - in ontvangst nemen. Terechte waardering voor Annemiek van Leersum en Con Kranenburg, die de scheidsrechters bij de club in Pijnacker elke week gastvrij ontvangen. En een mooie aanleiding voor Mirjam Jochemsen om Annemiek van Leersum te vragen voor deze rubriek van SportclubNL.

Sinds ze zelf gestopt is met spelen is Annemiek al meer dan tien jaar gastvrouw bij Avanti. Eens in de vier weken is ze daarvoor een groot deel van de zaterdag in touw. Maar dat is bepaald niet het enige wat ze doet voor de club. Ze zit ook in de sponsorcommissie, houdt het clubarchief bij en steekt altijd een helpend handje uit als ze "toch op de club" is. En dat allemaal naast een drukke 50-urige werkweek als boekhoudster. Bij de Van Leersums staat sowieso bijna alle vrije tijd in het teken van Avanti, ook de echtgenoot en de dochter van Annemiek zijn actief als vrijwilliger. “Ach, het moet toch gebeuren.”

Haar clubagenda van deze week:

Zondag

Het Blad ‘valt’ in mijn mailbox. Gelijk even gekeken welke externe scheidsrechters er zijn opgesteld bij de thuisspelende teams aankomend weekend. Helaas, de scheidsrechter voor Avanti 1 is nog niet bekend.

Maandag

Geen vergadering van de sponsorcommissie, wel de notulen van afgelopen vergadering doorgenomen en mijn actiepunten bijgewerkt. ‘s Avonds even een half uurtje met mijn dochter bij Avanti 9 wezen kijken.

Dinsdag

Contact met Con Kranenburg en Bram Post in verband met het artikel dat in de Telstar, het huis-aan-huisblad van Pijnacker, zou verschijnen over de scheidsrechtersontvangst. Wedstrijd van afgelopen zaterdag (Avanti-1) besproken met mijn echtgenoot, die net terugkwam van de trainingsavond (hij is de verzorger van de selectie).

Woensdag

Artikel uit de Telstar geknipt voor het archief. Gauw eten gemaakt, daar mijn dochter naar de vereniging moest om te trainen en training te geven.

Donderdag

Mail van Con over de ontvangst van de scheidsrechters van Avanti-1 aanstaande zaterdag. Weer op tijd gegeten, daar mijn echtgenoot ook deze avond bij de trainingen van de selectie aanwezig is. Vanavond is Con naar de uitreiking van de award bij TOP in Sassenheim.

Vrijdag

De gezichten van scheidsrechters, grensrechters en beoordelaars opgezocht op het internet, zodat ik weet wie ik zal ontvangen zaterdag. Mijn echtgenoot was vanavond de coördinator van de schoonmaak. Een mail verstuurd naar Con om na te vragen hoe het in Sassenheim was geweest.

Zaterdag

9.45 uur: Vanwege de Week van de Scheidsrechter krijgen de scheidsrechters vandaag een bijzonder bedankje van onze vereniging: een zakje met gouden chocolade munten, met daaraan een briefje: ‘Jullie zijn goud waard!’. Een klein gebaar van waardering voor hun rol, Con belde al vroeg over de uitreiking ervan, en liet meteen weten dat de scheidsrechter van Avanti-2 een grensrechter en een beoordelaar mee zou hebben: extra gasten, extra aandacht.
13.00 uur: Vertrokken naar Avanti, de kleedkamers van de scheidsrechters gecontroleerd, sleutels voor de kleedkamers geregeld. Ondertussen was de beoordelaar al gearriveerd, even mee staan praten en haar wat te drinken aangeboden, net als de inmiddels aangekomen scheids en grens. Later natuurlijk ook de begeleiding van de wedstrijd van Avanti-1 ontvangen. In de rust van de beide wedstrijden weer voor een drankje voor de arbitrageduo’s gezorgd. De wedstrijden zijn ietwat uitgelopen. Na de wedstrijd zoals altijd geïnformeerd of ik nog iets voor hen kon betekenen. We hebben het erover dat door de digitalisering van de ‘wedstrijdadministratie’ de aangename contactmomentjes voor en na de wedstrijd verdwijnen.
19.00 uur: Vertrek scheidsrechtersduo van Avanti-1 richting Groningen. De avond afgesloten met het Oktoberfeest bij Avanti, waar mijn man vanuit de kantinecommissie verantwoordelijk is.
03.00 uur: Na het opruimen thuis op de bank. Dat was een lange dag.

Oproep

Ben jij, of weet jij, een actieve clubman of -vrouw die de bezoekers van SportclubNL een blik in de agenda gunt? Laat het ons weten, stuur een mailtje naar de redactie.