De week van... Huub Creemers

Voorzitter tv Nieuwstadt
Huub Creemers bij de krekel van sportpark Krekelzank

De tennisvereniging in Nieuwstadt (bij Sittard) kreeg onlangs nieuwe banen en een nieuw onderkomen op het nieuwe sportpark Krekelzank. Het terrein wordt gedeeld met een sporthal, een voetbalvereniging, een school, peuterspeelzaal en buitenschoolse opvang (bso). Het tennispark kreeg bovendien een beter zichtbare en beter bereikbare toegang. Door de veranderingen van het afgelopen jaar beleefde de vergrijzende club een revival en werd zij anderhalf maal zo groot. Zo begon voor de tennisvereniging een nieuwe fase in haar 40-jarig bestaan en kwam een droom uit voor Huub Creemers, de voorzitter van de club.

Creemers is in het dagelijks leven onder meer actief als jeugdarts. Hij weet dus heel goed dat zo’n omgeving die kinderen uitdaagt tot bewegen, niet alleen belangrijk is voor de club maar vooral ook voor de gezondheid van de jeugd. Ook voor de gemeente Echt-Susteren was dat een belangrijk argument om actief mee te werken aan de metaforfose van het gebied tot een groene verkeersluwe, parkachtige, omgeving met veel sportaccommodaties voor de kinderen, én voor hun ouders.

Half oktober werd sportpark Krekelzank officieel geopend en was er een open dag. Mirjam Jochemsen vroeg Huub Cremers om voor deze rubriek te schetsen hoe zijn clubweek eruitzag.

Zondag

Tijd nemen voor overzicht. Is alles geregeld voor de officiële opening en de open dag? Helaas zegt de Zaate Hermonie Jonge Kloare af. Het lukt de band niet om voldoende leden bij elkaar te krijgen op die dag. Jammer maar niet dramatisch.

Maandag

De trainer heeft een lijstje gemaakt met activiteiten voor de open dag. De jeugdcommissie (in de persoon van mijn echtgenote) vreest dat die spelletjes te ingewikkeld zijn voor kinderen die nog nooit een racket hebben vastgehouden, zeker onder begeleiding van (daarin ongetrainde) jeugdcommissieleden.

Dinsdag

De jeugdcommissie gooit het programma om en gaat voor een eenvoudiger ‘balletje slaan’.

Woensdag

Mijn echtgenote heeft kantinedienst op de club. Ik gebruik de avond voor het lezen van twee interessante artikelen in Centre Court, ons lijfblad. Eén gaat over de mogelijkheden om de energierekening omlaag te brengen: interessant vanwege de elektriciteit slurpende baanverlichting. Het andere gaat over een nieuwe subsidieregeling voor duurzame energie. Kunnen we misschien iets met zonne-energie? Misschien samen met de aanpalende voetbalvereniging? Interessant om binnenkort in het bestuur te bespreken.

Donderdag

Hoewel onze nieuwe buitenbanen morgen officieel geopend worden, is dit mijn eerste binnentennisavond van het seizoen. Buiten het spel om bespreek ik met mijn speelmaten hoe we een nieuwe penningmeester kunnen vinden. We denken na of herverdeling van taken een verlichting voor de penningmeester kan geven en daarmee meer kans op geïnteresseerden voor de functie.

Vrijdag

Om 16.00 uur de officiële opening van het terrein door de wethouder en de directeur van de school. De gedeputeerde zou erbij zijn, maar het lukt hem helaas niet om op tijd te komen. Na de formele praatjes begeleidt de schoolband ons naar het beeld van de krekel dat bij een beginnende miezer onthuld wordt. Net voor de bui losbarst zijn we weer binnen. De inmiddels gearriveerde gedeputeerde trakteer ik op een persoonlijke rondleiding langs onze nieuwe banen en clubhuis.
Rond 18.00 uur gauw naar huis om te eten want om 19.00 uur is er een uitwedstrijd in de competitie. Die wordt helaas afgelast vanwege de regen.

Zaterdag

Vandaag de open dag. We verzamelen om 11.00 uur bij de vereniging om alles klaar te zetten voor het spelcircuitje en om het terrein feestelijk te versieren. Centrale plek van de dag is de school, waar ook koffie en limonade wordt verzorgd. Dat scheelt ons veel werk. De jeugdcommissie begeleidt de kinderen. Het is een genot om talentjes te herkennen en het speelpezier te zien. Ouders en oud-leden vinden het leuk om rondgeleid te worden. Het slechtweer-scenario kan gelukkig in de kast blijven.
Om 17.30 uur is alles opgeruimd en wordt wat je noemt ‘moe maar voldaan’ de tent afgesloten. De dag leverde weer enkele nieuwe leden op. Zo groeien we dit jaar van iets meer dan 100 naar circa 160 leden! Veel verjonging. De nieuwe zichtbaarheid van onze vereniging in het dorp werpt zijn vruchten af.