De week van... Jaap in ’t Veld

Voorzitter Eerste Marathon Op Natuurijs
Jaap in 't Veld (2e van rechts) te midden van andere vrijwilligers (foto: IJSCH).

Het wordt je altijd afgeraden, maar bij de schaats- en skeelervereniging IJSCH in Haaksbergen is het motto: "Als het kan gaan we over één nacht IJS(CH)". De club heeft enthousiaste en actieve afdelingen marathon en langebaan, met leden uit de wijde omtrek. Trainen doen ze op de kunstijsbaan in Enschede. Als het vriest wordt er op de eigen, professionele buitenbaan in Haaksbergen geschaatst, en ’s zomers is het daar goed skeeleren.

Zodra het begint te vriezen komt de Stichting Eerste Marathon Op Natuurijs (EMON) onmiddellijk in actie en stijgt de koorts in Haaksbergen: groeit het ijs snel genoeg om schaatsend Nederland te ontvangen voor de eerste marathon op natuurijs in het land?

Natuurterreinbeheerder Jaap in ’t Veld is sinds 2011 voorzitter van EMON: “De stichting hebben we opgericht omdat het organiseren van zo’n evenement een aparte tak van sport is. Meteen in onze eerste winter, 2006-2007, lukte het om de eerste marathon op natuurijs in Haaksbergen te organiseren. Heel bijzonder: in de (toen nog) zachtste winter ooit. De hectiek en mediagekte heeft ons die eerste keer wel overvallen. Daar hebben we van geleerd.”

En ja, tegen eind januari was het weer zover: het begon, eindelijk, te vriezen. Wat dat betekende in Haaksbergen vertelde In ’t Veld graag, met zijn agenda in de hand. Mirjam Jochemsen noteerde.

Vrijdag 15 januari

Ochtend: ik kan het niet laten om vanochtend de weerkaarten opnieuw te bekijken. Er zit zoveel vrieskou in Europa, maar de grote weerinstituten spreken elkaar tegen. Ik besluit de vergadering van onze werkgroep vanavond toch te laten doorgaan. Ik moet de mensen scherp houden! Later op de dag even contact met Willem Hut, natuurijscoördinator van de KNSB. Ik laat hem weten dat wij er in principe klaar voor zijn. ’s Avonds nemen we met de werkgroep nog wat laatste punten uit het draaiboek door. Verder moeten we afwachten.

Zaterdag 16 januari

Afgelopen nacht geen vorst, maar toch voel ik buiten dat er verandering op til is en de weerkaarten geven hoop. Met matige vorst kunnen we over twee nachten ijs… Zou het dan toch nog wat worden met dat winterprikje?

Zondag 17 januari

Eindelijk, het heeft wat gevroren. Niet veel maar toch, op de vennetjes bij ons huis heeft zich een dun laagje ijs gevormd, met een klein beetje sneeuw. Ik besluit nog wat duurtraining op de ijsbaan in Enschede te gaan doen. Ook een rijder bij Masters 2 moet er wel iets voor doen om nog wat punten binnen te halen! ’s Avonds bel ik nog even met onze ijsmeester Tonnie Lenderink en we besluiten om morgen de ijsdikte even door te bellen. Schaatskoorts bestaat!

Maandag 18 januari

Een mooie vorstnacht en inmiddels 1,5 cm ijs. Dat betekent nog één nacht matige vorst en we zijn er. De media is het ook niet ontgaan en we worden platgebeld. Ik besluit op mijn werk wat klussen af te ronden en aan het begin van de middag ben ik op de ijsbaan in Haaksbergen. RTV Oost, SBS en andere media zijn er ook.

’s Avonds de werkgroep bijeen en nu blijkt dat we samen met Noordlaren de beste papieren hebben. Willem Hut komt nog even langs en hij gaat morgenochtend een beslissing nemen, zodat morgenavond waarschijnlijk de eerste marathon kan worden verreden! Ook de burgemeester komt ons nog even een hart onder de riem steken.

Dinsdag 19 januari

Ik kom om 6.30 uur bij de baan. RTV Oost is al begonnen met de opnames en ook WNL is al van de partij. De ijsboor is wel tienmaal gebruikt om de media hun plaatje te laten schieten. Het heeft goed gevroren en de thermometer staat op ruim min 9. De ijsdikte is ruim 3 cm en de baan is prachtig op deze mooie ochtend.

De hele werkgroep is er en Moniek Kleinsman voorziet ons van broodjes en een borreltje. Dat laatste sla ik maar af. Om 10.15 uur arriveert Willem Hut en spreekt het verlossende woord: IJSCH (Haaksbergen) mag de eerste marathon gaan organiseren. Er gaat een gejuich op en de media verdringen zich, het lijkt wel een persconferentie van een minister.

Nu moeten we aan de slag. Vrijwilligers worden opgetrommeld en het draaiboek treedt in werking. Alles loopt op rolletjes en het is onvoorstelbaar hoe alles om ongeveer 16.00 uur is opgebouwd. Dat is een geweldig gevoel, wat een inzet van al die mensen!

De eerste rijders arriveren en de jury beoordeelt de baan en de veiligheidssituatie. We zijn geslaagd, alles klopt! Het publiek stroomt binnen. We ontvangen het college van B en W en de mensen van de clubs uit Noordlaren, Arnhem en Veenoord.

Bij het startschot van de dames begint het ook nog eens te sneeuwen. Het maakt het winterplaatje compleet. Zowel de dames als de heren maken er een prachtige wedstrijd van.

Na de wedstrijden smaakt het biertje geweldig. Samen met het team en de vrijwilligers hebben we een prachtig schaatsevenement neergezet.

Woensdag 20 januari

Ik word weer op mijn werk verwacht en sta zo weer snel met beide benen op de grond. Gelukkig zijn er vandaag voldoende mensen op de baan om het circus weer op te ruimen en de baan te verzorgen. ’s Middags om 14.00 uur zijn ze klaar maar helaas, het heeft behoorlijk gedooid, de baan kan niet open voor publiek.

Donderdag 21 januari

Het heeft weer gevroren. Gelukkig want nu kunnen de leden en donateurs ook schaatsen. Wanneer ik ’s avonds op de baan kom, is het gezellig druk. Voor mij blijft schaatsen toch echt een buitensport.

Proef de sfeer van de eerste natuurijsmarathon van 2007.

En bekijk de start en finish van de marathon van 2016.