De week van... Jan Dirk Otten

Penningmeester Tafeltennisvereniging Rijssen

Jan Dirk Otten werd op zijn 11e lid van Ttv Rijssen. Met zijn eerste team (pupillen/welpen klasse C) werd hij meteen kampioen. Dat smaakte naar meer. Ook in de pupillen/welpen B en vervolgens A waren ze de beste. Inmiddels waren ook de jongere broertjes van Jan Dirk, Gerben en Niels lid geworden. Gerben was bij de jeugd het vaste speelmaatje van Jan Dirk. Samen met Martijn Lichtenberg hebben ze uiteindelijk gespeeld in de hoogste klasse (Landelijk A). Inmiddels speelt Jan Dirk bij de senioren in de 1e klasse. In 2010 werd hij penningmeester van de club, en sinds januari dit jaar is broer Niels voorzitter. Een waar familiebedrijf dus, Ttc Rijssen.

Deze week organiseerde de club voor de zesde maal op rij een bedrijventoernooi. Een interessante (en lucratieve) manier om de sport onder de aandacht te brengen en om te netwerken. Zestien bedrijven uit de regio deden mee – twintig teams van twee personen. Elk team speelt 2 enkels en 1 dubbel. De agenda van Dirk Jan Otten van deze week begon met een competitiewedstrijd en was verder vooral gevuld met dit bedrijventoernooi, zo vertelde hij aan Mirjam Jochemsen.

Dinsdag 9 februari

Vanavond een thuiswedstrijd tegen Smash 2000 uit Losser. Omdat wij afgelopen seizoen gedegradeerd zijn uit de promotieklasse, hadden we ons als doel gesteld om dit seizoen kampioen te worden in de 1e klasse. De eerste twee competitiewedstrijden vielen echter een beetje tegen. Tegen Blauw-Wit uit Almelo kwamen we niet verder dan een 5-5 gelijkspel en tegen De Trefhoek uit Almelo wonnen we maar nipt met 6-4. Een flinke overwinning was dus nodig om niet meteen achterop te raken in de strijd om het kampioenschap. Dit lukte deze avond prima. We versloegen Smash met maar liefst 9-1.

Woensdag 10 februari

Telefonisch contact met het bestuur. Volgende week wordt op de avond van het bedrijventoernooi onze oud-voorzitter Jan Dannenberg (die ruim 16 jaar voorzitter is geweest, in twee verschillende periodes) bedankt voor zijn inzet voor de club. Voor dit afscheid moet nog het nodige geregeld worden, wat we deze avond afstemmen. We besluiten om Jan toe te voegen aan onze lijst met ‘leden van verdienste’.

Donderdag 11 februari

We hebben inmiddels 19 teamaanmeldingen binnen voor het toernooi. We willen er graag nog minimaal een team bij, zodat we met 5 poules van 4 teams het toernooi kunnen starten. Extra oproep geplaatst op Facebook en een berichtje gestuurd naar het Rijssens Nieuwsblad.

Vrijdag 12 februari

De teams worden vast ingedeeld in poules, waarbij we ervoor zorgen dat niet twee teams van hetzelfde bedrijf bij elkaar in de poule komen. Ik maak het schema op een groot vel papier (A0-formaat) zodat we het goed zichtbaar kunnen ophangen in de zaal.

Zaterdag 13 februari

Naar de club om de laatste inkopen te doen voor de kantine, het materiaal (tafels, netjes) te controleren en de kantine goed schoon te maken.
En we krijgen de aanmelding van het 20e team binnen. Het toernooi zit nu ‘vol’.

Zondag 14 februari

Rustdag: even geen Ttv.

Maandag15 februari

Vanavond een laatste check: zijn de prijzen binnen, is alles klaar voor het afscheid van onze oud-voorzitter? En zijn er voldoende mensen om morgen de zaal in te richten, de zes tafels klaar te zetten, de kantine in te richten, ons vaandel op te hangen, een ‘tribune’ te maken met banken en stoelen voor het publiek? We kunnen alles afvinken.

Dinsdag 16 februari

De dag van het toernooi. Dankzij vijf van onze vrijwilligers ziet de zaal er fantastisch uit, helemaal klaar voor het toernooi.
Zelf ben ik om 18.45 uur aanwezig om de teams te ontvangen, te voorzien van koffie, het deelnemersgeld te innen (wat als penningmeester uiteraard mijn taak is) en te zorgen dat iedereen even gelegenheid heeft om in te spelen.
Ik ben vanavond niet alleen penningmeester maar ook organisator, dus ben ik degene die het woord neemt om de teams welkom te heten, de spelregels uit te leggen en de poule-indeling bekend te maken. Om 19.30 uur gaat het toernooi dan daadwerkelijk van start.

Nadat het toernooi in gang is geschoten, blijf ik de hele avond actief. Niet met spelen, maar met contacten met mogelijke sponsoren. Met succes! We mogen twee nieuwe sponsoren bijschrijven in onze ‘club van 50’ en vinden enkele bedrijven die de shirts van de jeugdteams gaan sponsoren. Ondertussen help ik mee achter de bar en beantwoord vragen van de teams.
Om 21.45 uur zit de poulefase er op en blijven er 10 teams over.

Dat is een mooi moment om onze oud-voorzitter in het zonnetje te zetten en te bedanken voor zijn inzet voor de club gedurende vele jaren. Vervolgens gaat het toernooi verder met de kwartfinales, halve finale en finale, waarin uiteindelijk 3 teams strijden om de plaatsen 1, 2 en 3. Sfeerhuis Baan mag de 1e én 2e podiumplaats betreden. Dat is pas iets na middernacht. Met de finalisten, vrijwilligers en organisatie drinken we nog een biertje op een zeer geslaagd toernooi.