De week van... Rick Evertse

Voorzitter jeugdcommissie hv Delta Sport
Bondscoach Henk Groener en jeugdvoorzitter Rick Evertse (foto: Ruud van der Nat).

Het was handballer en trainer Rick Evertse van Delta Sport die in oktober ‘zijn’ Dames-C meenam naar een wedstrijd van het Nederlandse handbalteam. Daarna trok hij de stoute schoenen aan en mailde bondscoach Henk Groener met de vraag of hij in Zeeland een clinic wilde geven. Want van wie kan je een spelletje beter leren spelen dan van een trainer die zijn ploeg naar een WK-finale heeft weten te stuwen?

De Zierikzeese handbalvereniging Delta Sport is met zo’n 80 leden geen grote vereniging. Het 1e herenteam speelt in de hoofdklasse. Het is daar verreweg het jongste team, met een gemiddelde leeftijd van 19-20 jaar. Een hele mooie lichting, waar de club dan ook hoge verwachtingen van heeft. Daarnaast zijn er drie jeugdteams, een Dames-1 en Heren-2 en een groeiende groep recreanten.

Zelf handbalt Evertse al 30 jaar, waarvan één seizoen zelfs in de eredivisie. Tegenwoordig speelt hij in de Heren-2. Sinds enkele jaren is hij ook bestuurslid, eerst in de technische commissie, nu als voorzitter van de jeugdcommissie. Van zijn drie dochters heeft er één zich laten aansteken met het handbalvuur. Evertse traint haar team en weet ze beter te maken. Ook buiten de zaal is Evertse actief in de sportwereld. Hij heeft een bloeiend bedrijf in racefietsen (Pinarello), bedrukt textiel en belettering, met klanten in heel Nederland en België. Een mooie sponsor voor Delta Sport!

Op 20 februari was het zover en kwam Groener naar Zierikzee voor een clinic. Maar er stond deze week nog veel meer in de agenda van Rick Evertse. Mirjam Jochemsen volgde hem en laat je weer meekijken.

Zondag 14 februari

Een volle dag vandaag: in ons thuishonk, Laco Sportcentrum Schouwen-Duiveland, spelen we zes wedstrijden. Ik ben al om 10.00 uur aanwezig voor de voorbereiding van de wedstrijd van ‘mijn’ Dames C-team. Helaas verliezen we, maar het is een mooie wedstrijd. Daarna bijna alle wedstrijden gezien vanaf de tribune. Mijn eigen team, de Heren-2, moedig ik aan terwijl ik geblesseerd op de bank zit.
Bij de wedstrijden is het altijd volle bak op de tribune, sfeervol en gezellig.

Maandag 15 februari

Nog een paar dagen en dan is het zover: de clinic van Henk Groener in Zierikzee. Persberichten zijn verstuurd, Omroep Zeeland benaderd voor een verslag, PZC [het regionale dagblad – red.] gesproken over een artikel. ’s Avonds training van de meiden, en nog overleg met enkele trainers over de inrichting van de ruimte voor a.s. zaterdag. Iedereen heeft er zin in.

Dinsdag 16 februari

Yes, het is gelukt: Omroep Zeeland komt voor een verslag naar Zierikzee, in de PZC vandaag een mooi artikel. Aan aandacht geen gebrek. De laatste info gemaild naar de andere verenigingen die zaterdag onze gast zijn. In totaal doen er bijna 60 jongeren mee zaterdag, en 12 tot 14 Zeeuwse handbaltrainers.

Woensdag 17 februari

Kleding besteld voor onze trainers, alles om er zaterdag goed uit te zien.
Vanavond cursus in Middelburg ‘Besturen met een Visie’, samen met andere Zeeuwse handbalverenigingen. Samenwerking is belangrijk.

Donderdag 18 februari

Vandaag trainingsdag, dus van 18.00 tot 23.30 uur in de sporthal. Ja, dat is inclusief de spreekwoordelijke 3e helft van Heren-2. We nemen de laatste puntjes door voor zaterdag om te zorgen dat echt alles klaarstaat. Vóór de clinic hebben we een lunch met Henk Groener en alle Delta Sport jeugdtrainers. Tijdens die lunch zal Groener zijn kennis met ons delen en kunnen we vragen stellen. Ik spreek de details nog door met de kantinevrijwilligers, en weet nog een delicatesse te scoren bij onze stadsbakkerij. Ook nog even contact gehad met Henk zelf over de exacte invulling van zaterdag.

Vrijdag 19 februari

Vandaag weer volop bezig met morgen. Zorgen dat de kleding klaarligt voor de trainers, en ook het ‘gewone handballeven’ gaat door. Zaterdag en zondag staan er uitwedstrijden op het programma, maar de bezetting bij de Dames en Heren-1 is krap door blessures; samen met de trainers en de technische commissie kijken we hoe we dit kunnen oplossen. Gelukkig hebben we een associatieovereenkomst met de handbalverenigingen in de regio: het Middelburgse E.M.M., M.O.K uit Dordrecht en de Rotterdamse vereniging HARO. In geval van nood kunnen we spelers bij elkaar ‘lenen’. Dat helpt ons nu uit de brand.
Het wordt morgen een hele mooie dag voor het Zeeuwse handbal.

Zaterdag 20 februari

Om 9.00 uur zijn we al in de hal om alles op te bouwen. Velden uitzetten, oefenmateriaal klaarleggen. Om 10.10 uur arriveert Henk Groener, dus tijd voor koffie met een bolus. Omroep Zeeland komt voor een televisieverslag, Omroep Schouwen-Duiveland belt voor een radio-interview. We hebben een ontspannen en leerzame lunch met Henk Groener. Daarna is het de hele middag een drukte van belang met heel veel enthousiaste jonge handballers. Trainers en spelers genieten.
Om 17.00 uur mijn dochter wegbrengen, met een paar teamgenootjes speelt ze mee met de Dames. Kan ze het geleerde van vandaag meteen in praktijk brengen. Zoals Henk ze heeft verteld: als je de bal hebt moet je altijd een doelpunt willen maken, dus altijd dreiging naar het doel.

Zondag 21 februari

Vandaag officieel twee uitwedstrijden, van de Dames-C en Heren-2, maar de herenwedstrijd gaat niet door omdat de tegenstander te weinig spelers heeft. De meiden verliezen van de koploper, maar hebben lekker gespeeld.

Maandag 22 februari

Vandaag ben ik jarig en bovendien is het vakantie, dus even geen handbal vandaag.

Een impressie van de clinic en een kort interview met Rick Evertse is terug te kijken bij Omroep Zeeland.