Documentaire over oprichter schaakschool

Een van de jonge schakers van Schaakschool Indische buurt (screenshot 'De Droomvermenigvulderaar')

De droomvermenigvulderaar, zo wordt Mustapha Eljarmouni, de oprichter van Schaakschool  Check me move in de Indische buurt in Amsterdam genoemd. Het is ook de titel van de documentaire over de bevlogen Marokkaanse Amsterdammer die afgelopen week in het Nemo in première ging tijdens tijdens het Tata Steel Chess Tournament.

De documentaire is gemaakt door Kees Hoogeveen (filmmaker) en Johan Wakkie (voorzitter van de stuurgroep Sport en Cultuur). Ook eerder, toen Wakkie nog directeur was van de hockeybond, gaf hij Eljarmouni al een podium. Toen was het bij het WK Hockey in Den Haag. Sindsdien vertelt Mustapha Eljarmouni her en der in het land zijn bijzondere verhaal. Het verhaal van deze Amsterdammer van Marokkaanse afkomst was een documentaire waard, zo vond Wakkie.

Held

Eljarmouni startte acht jaar geleden in de Indische buurt, een van de aandachtswijken van de hoofdstad, een schaakschool. Zijn autistische zoon verkeerde in een sociaal isolement. Daar hoopte hij hem uit te halen door bij hem thuis schaaklessen te gaan geven voor kinderen uit de buurt. Het werd een succes - "mijn zoon werd een soort held in de buurt"  - maar niet alleen zijn zoon werd ermee geholpen. De hele buurt profiteerde ervan.

Huiskamer

De één na de ander schoof aan in de kleine huiskamer om te komen schaken. Totdat het er voor zijn vrouw teveel werden. Toen verplaatste hij zijn activiteiten naar het buurtcentrum en naar scholen in de buurt. Het aantal deelnemers bleef toenemen. Het ene na het andere lokaal vulde zich met jonge schakers van overwegend allochtone afkomt. De publiciteit die werd gegenereerd tijdens het Indische Buurt Festival, waarbij hij samen met een kunstenares en levend schaakbord presenteerde, hielp een handje. Hij won met de schaakschool een prijs voor het beste buurtinitiatief.

Droomvermenigvuldigaar

De prijs van €500 werd benut om extra schaakborden aan te schaffen. Uiteindelijk wist hij zo'n 300 kinderen warm te maken voor de schaaksport. Maar daar bleef het niet bij. Hij wist scholen over te halen om schaken als naschoolse activiteit aan te bieden, ging ook filmvoorstellingen, boekenavonden en zomerkampen organiseren. En bij dat alles wist hij ook ouders als vrijwilliger te betrekken. Deze opeenstapeling van goede initiatieven leverde hem het predikaat 'droomvermenigvuldigaar' op.

Prominenten

In de documentaire onderstrepen verschillende meer of minder prominente schaakliefhebbers de grote betekenis van het initiatief. Onder andere de welbekende professor Erik Scherder, schaakgrootmeester Hans Böhm en zanger en schaakambassadeur Nick Schilder (de helft van het duo Nick & Simon) komen aan het woord. De een na de ander benadrukt dat het schaken meer is dan een denksport. Het is niet alleen goed voor de ontwikkeling van cognitieve vermogens, maar het bevordert ook het zelfvertrouwen, zorgt voor zelfbeheersing - de kinderen leren te schaken met de handen onder de billen, zodat ze eerst denken dan doen - sociale cohesie en minder overlast in de buurt.

Meer weten?

Voor meer informatie over de schaakschool, kijk op de website van Check Me Move.
Aanstaande vrijdag organiseert de stuurgroep Sport & Cultuur in Den Haag de conferentie De beweegkracht van sport en cultruur. Voor meer informatie hierover, kijk in de agenda.

Documentaire

De documentaire duurt een klein half uurtje en is voor iedereen te zien op YouTube. Voor wie niet wil zoeken: