Volleybalclub start sportspeeltuin

Klimmen, klauteren, samenwerken in de sportspeeltuin (foto: NeVoBo/Nieuwsblad De Kaap).

Vanaf komend weekend kunnen de jongste sporters van Leersum naar de 'sportspeeltuin' van volleybalvereniging Volleer in Sportcentrum De Binder. Met een wekelijkse beweegles worden de motorische vaardigheden van de kinderen op speelse wijze ontwikkeld. “Hoe eerder ze sporten leuk vinden, hoe groter de kans dat ze het blijven doen als ze ouder zijn."

Bij veel sportclubs kunnen kinderen pas vanaf een bepaalde leeftijd terecht. Om ook de allerkleinsten alvast aan het sporten te krijgen, worden er in Leersum speciaal voor deze doelgroep beweeglessen aangeboden. Deze lessen, gericht op het ontwikkelen van motorische vaardigheden, worden gegeven door trainers van volleybalvereniging Volleer. Joëlle Staps, één van de initiatiefnemers en in het dagelijks leven directeur van de NeVoBo, benadrukt in het Nieuwsblad De Kaap dat dit niet betekent dat de kinderen klaargestoomd worden voor volleybal: “Ongeacht welke sport kinderen op latere leeftijd kiezen, is het heel belangrijk dat zij al jong hun motorische vaardigheden trainen. Daarom zitten deze lessen vol met spelletjes die gericht zijn op evenwicht en coördinatie, klimmen en klauteren, behendigheid met en zonder bal, en ook het leren samenwerken. Het wordt een soort sportspeeltuin".

Belgisch beweegprogramma

De lessen zijn gebaseerd op een beweegprogramma, ontwikkeld in België. Staps: “Er zijn heel veel oefenvormen beschikbaar, die een methodische opbouw volgen. Maar we kijken natuurlijk ook wat de kinderen leuk vinden om te doen. De groepsgrootte en de samenstelling qua leeftijd zal ook beïnvloeden wat we aanbieden. Driejarigen kunnen andere dingen dan zesjarigen."

Ouders

Buurtcoach Wilco Willemse is blij het nieuwe sportaanbod: “Mijn taak als buurtsportcoach is om sporten en bewegen te stimuleren, juist ook door kinderen onder de zes jaar. Hoe eerder ze sporten leuk vinden, hoe groter de kans dat ze het blijven doen als ze ouder zijn." In eerste instantie wordt er een reeks van tien lessen aangeboden. Mocht de belangstelling groot zijn, dan gaan de lessen na de zomervakantie door. Willemse: “We denken erover om dan gelijktijdig een sportieve activiteit voor de ouders aan te bieden. Als ze dan toch in de sporthal zijn, wil ik hen daar graag houden.”