10 tips voor een schonere sportclub

Foto: www.supportervanschoon.nl

Op een schone sportclub is het fijner sporten, leuker wedstrijden kijken. Ook supporters gedragen zich vriendelijker op een schone sportclub. Daarom is het belangrijk om met andere actieve sporters je club goed schoon te houden, aldus de Stichting Nederland Schoon. Om het nieuwe jaar meteen goed te beginnen: tien tips om overlast van zwerfvuil te voorkomen.

1. Speel in op groepsgedrag

Een sportclub schoon houden gaat het beste door in te spelen op groepsgedrag. Roep sporters en supporters op om zich in te zetten voor een schone club. Als je 'schoon' de norm maakt en opruimen en schoonmaken normaal wordt, gaat iedereen zwerfvuil achterlaten eerder zien als ongewenst, asociaal gedrag. Niemand wil bij een asociale club horen. Toch?

2. Draag uit dat je club voor schoon gaat

Laat bij de entree van je sportcomplex, club of kantine zien dat je voor schoon gaat. Spreek je leden en bezoekers aan op hun clubgevoel: op een schone club kun je trots zijn. In de webshop van NederlandSchoon vind je posters, afvalbakken en personaliseerbare stickers die jou helpen schoon gedrag op je club te promoten. Je kunt natuurlijk ook zelf posters maken of afvalbakken pimpen in je clubkleuren.

3. Gebruik opvallende afvalbakken

Goede, zichtbare afvalvoorzieningen lokken schoon gedrag uit. Plaats op verschillende plekken op je sportcomplex afvalbakken. Vergeet vooral de drukst bezochte locaties niet. Denk aan de: sportvelden, dugouts, kantine-ingangen, tribunes, parkeerplaatsen, kleedkamers, aanlooproutes naar de club en verzamelplaatsen van rokers.

4. Maatje kleiner mag

Te grote afvalbakken zijn lastig te legen. Gebruik op de club daarom liever meer en kleine afvalbakken met eenvoudig verwisselbare zakken. Minicontainers zijn erg geschikt voor sportclubs.

5. Maak wegmoffelen onmogelijk

Zwerfafval komt het meest voor waar het ongemerkt kan worden weggemoffeld. Bijvoorbeeld tussen tribunebanken, op hangplekken en bij overgangsplaatsen als in- en uitgangen. Pas deze plekken aan met voldoende, duidelijk herkenbare afvalvoorzieningen zodat mensen hun afval niet wegmoffelen.

6. Maak zichtbaar schoon

Wat ook helpt is plekken waar veel zwerfvuil voorkomt tussentijds schoonmaken. Waar zichtbaar schoon wordt gemaakt zijn mensen minder geneigd afval achter te laten.

7. Spreek teams aan op hun gedrag

Sommige teams en supporters laten troep achter op het veld of op de plek waar ze na de wedstrijd met elkaar gezeten hebben. Spreek deze mensen met andere leden vriendelijk aan op hun gedrag en vraag ze hun eigen afval op te ruimen. Met teams kun je afspreken pas hun spelerspasjes terug te geven als de kleedkamersleutel is ingeleverd en de kleedkamer schoon is achtergelaten.

8. De club is van iedereen

Mensen zijn vaak zuinig en netjes op hun eigendommen of eigen omgeving. Laat weten dat de sportclub van iedereen is en de club schoonhouden ook een gezamenlijke inspanning vraagt.

9. Werk met ambassadeurs

Elke club heeft een clubicoon die zich volledig inzet voor de club. Laat deze persoon af en toe zichtbaar schoonmaken. Of organiseer opruimacties met de eerste dames- en herenteams. Sterker nog, laat ze zelf acties organiseren. Goed voorbeeld doet goed volgen en inspireert.

10. Geef het goede voorbeeld

Laat de club op de website, in nieuwsbrieven of via andere communicatiekanalen aandacht aan goede 'voorbeelden van schoon' geven. Stel clubambassadeurs in interviews bijvoorbeeld vragen over het belang van een schone club of ondervraag mensen die net een clubschoonmaakactie hebben gehouden. Je kunt het onderwerp 'schoon' zelfs maandelijks terug laten komen in een column bijvoorbeeld.

Bron: Nederland Schoon