Betaalbare sport door aanschaf led-verlichting

Het trainingsveld opgelicht door led (foto: VV Weerdinge).
Nina Janssens

Bijna anderhalf jaar geleden stapte VV Weerdinge als eerste voetbalclub in de gemeente Emmen over op led-verlichting. Een overstap die financieel zó gunstig moest zijn, dat een voorgenomen contributieverhoging kon worden teruggedraaid. De eerste jaarafrekening is binnen. Wat zijn de resultaten? Is het voetbal inderdaad betaalbaar gebleven? We vroegen het aan penningmeester Jeroen Hengeveld.

Hoe bevalt de led-verlichting?

“Led-verlichting geeft een andere lichtbundel dan gewone verlichting. Er is heel weinig strooilicht, waardoor het gebied rondom het trainingsveld minder goed verlicht is dan voorheen. De lichtbundel is echt gericht op het trainingsveld alleen. Voor sommigen was dit even wennen, maar inmiddels kunnen we wel zeggen dat iedereen, van jong tot oud, prettig onder de led-verlichting traint. En financieel gezien, daar was het natuurlijk voornamelijk om te doen, blijkt het verkooppraatje van de leverancier goed te kloppen. 60% bezuiniging voorspelde de leverancier en volgens de jaaropgave van het energiebedrijf die ik afgelopen week ontving, zitten we op 58%. Daar ben ik als penningmeester ontzettend blij mee.”

Is de contributie inderdaad niet verhoogd?

“Alle omliggende verenigingen hebben de contributie moeten verhogen. Wij niet, omdat we veel minder energiekosten hebben gemaakt. Niet alleen het trainingsveld, maar ook de verlichting in het clubgebouw en de kleedaccommodatie is geheel vervangen door led-verlichting. Dat scheelt enorm. Onze vorige nota, voor de led-verlichting, zat rond de €14.000. Nu kunnen we daar zo’n 40% vanaf trekken. Ons doel om de goedkoopste voetbalsportaanbieder in de gemeente Emmen te zijn, kan met deze cijfers zeker gehaald worden.”

Heeft de overstap navolging gekregen?

“De leverancier, Ecobility, zit in het zuiden van het land en daar is led-verlichting al sterk vertegenwoordigd bij sportverenigingen. Hier in het noorden nog niet en valt dus nog veel te halen. Wij hebben getracht de led-verlichting te promoten door onder andere een lezing te houden in het gemeentehuis. Alle buitensportverenigingen uit de gemeente waren hierbij aanwezig. Een aantal sportclubs, onder andere SVV Schoonebeek en VV Gieten, hebben de overstap inmiddels gewaagd en led-verlichting bij onze leverancier aangeschaft. Eigenlijk zijn we een soort uithangbord van de leverancier geworden."

"Maar naast dat het een soort part of the deal was, kunnen we led-verlichting oprecht aanbevelen. Als je iets aan de enorme energiekosten kunt doen, dan moet je dat niet nalaten. En door te laten zien dat je bezuinigt op dit soort kosten en verduurzaamt, promoot je indirect je eigen club. Je laat zien dat je vol in leven bent. Ik ben sowieso een groot voorstander van verduurzaming. Daar waar het kan, moet je het doen. Ook als voetbalvereniging.”

Zijn er nog meer manieren waarop jullie verduurzamen?

“Momenteel zijn we bezig met plannen om het kleedkamergebouw te verduurzamen. Daar staat nu een hele grote boiler, die het douchewater met gas verwarmt. Wij zijn aan het onderzoeken of dat ook via een luchtwarmtepomp of thermodynamische warmtepomp kan. Bij laatstgenoemde techniek wordt er gebruik gemaakt van de buitentemperatuur, zowel in de zomer als in de winter, om het douchewater te verwarmen. Uiteindelijk is het de bedoeling dat we niet meer afhankelijk zijn van fossiele brandstof. De gasprijs gaat steeds verder omhoog en daar kunnen we nu al op anticiperen. Er zit overigens wel een kostenplaatje aan. Maar zodra de offertes binnen zijn, willen we gaan kijken of er met crowdfunding of sponsoring het een en ander te regelen valt. Ik merk dat de gunfactor voor sportclubs die vooroplopen in duurzaamheid, erg hoog is. Dus ik heb goede hoop.”