Met 500 zonnepanelen 100.000 kWh opwekken

De ondertekening van het contract is door de club vastgelegd (foto: USV Hercules).

Deze week heeft de Utrechtse omnisportvereniging Hercules een contract ondertekend voor het plaatsen van 500 zonnepanelen op het dak van haar accommodatie. Op deze wijze wil de club 100.000 kWh aan duurzame energie opwekken en voorzien in de energiebehoefte van een derde van haar totale ledenbestand.

De ondertekening, zo meldt de club in een persbericht, vond zondagmiddag voorafgaand aan de wedstrijd tegen FC Lienden plaats in het Herculespaviljoen in Voordorp, in het bijzijn van de Utrechtse wethouder voor Duurzaamheid, Lot van Hooijdonk. Bij de ondertekening van het contract waren ook vertegenwoordigers aanwezig van de Vereniging Sportbelangen Utrecht (VSU), de wijkraad, Energiefonds Utrecht, EnergieU en EnergieCollectief  Utrecht NO.

Groencertificaten

Hercules is ook officieel gestartook met de uitgifte van groencertificaten. Leden van Hercules kunnen deze speciale certificaten aanschaffen en daarmee de plannen financieel ondersteunen. De energiecertificaten kosten €500 en leveren en leveren 3% rente op. Hercules-penningmeester Leo Zwinkels verklapte tijdens de ondertekening dat al voor ruim een kwart van de certificaten reserveringen geplaatst zijn.

Enthousiasme in ALV

Dat is in een heel kort tijdbestek gerealiseerd want het plan voor de zonnepanelen en de certificatenregeling werden pas in januari tijdens de laatste algemene ledenvergadering gepresenteerd. Het enthousiasme was groot bij de leden, zo is in een verslag op de website van de club te lezen. De ALV gaf vrijwel unaniem (op één onthouding na) toestemming om de investering te doen. Maar hier bleef het niet bij. Tal van voorstellen werden geopperd om door te gaan met het verduurzamen van het complex (gescheiden afval, warmteboilers enz.). Het bestuur gaat een en ander bekijken en zo mogelijk ook oppakken.

Voorbereiding

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat de club over één nacht ijs is gegaan. Projectleider Jan van Beukering memoreerde voorafgaand aan de ondertekening hoe in anderhalf jaar tijd de samenwerking, financiering, techniek en het commitment van alle betrokkenen tot stand kwam. Wethouder Lot van Hooijdonk was zeer in haar nopjes met het initiatief. "Hoe bij Hercules alle puzzelstukjes in elkaar vallen is prachtig om te zien. Niet alleen techniek en samenwerking zijn geregeld, ook de financiering is op orde. Mooi ook dat de leden dit beleid unaniem steunen. Een initiatief dat hopelijk veel navolging in de stad krijgt."

100.000 kWh

De vijfhonderd zonnepanelen leveren een opbrengst van 100.000 kWh per jaar op en voorzien daarmee in een derde van de totale energiebehoefte van USV Hercules. Over twee weken start de aanleg.

Labels