Proef met inzameling flesjes en blikjes

Foto: stichting Nederland Schoon

In 39 gemeenten gaan vanaf 1 januari pilots van start waarbij sportclubs en andere maatschappelijke organisaties een beloning krijgen voor het inzamelen van onder andere PET-flesjes, blikjes en/of ander verpakkingsmateriaal. De pilots moeten zorgen voor meer maatschappelijke betrokkenheid bij de strijd tegen zwerfafval en bij de gescheiden inzameling van waardevolle materialen. Deelnemende organisaties krijgen een beloning van hun gemeente. Dit kunnen financiële beloningen zijn of beloningen in natura, zoals schoolontbijten of buurtfeesten.

De deelnemende gemeenten hebben 1,5 miljoen inwoners en er zijn ongeveer 1.700 maatschappelijke organisaties actief, zoals sportverenigingen, scholen, buurthuizen, kerken en kinderboerderijen.

Meer pilots in het tweede kwartaal

Ook gemeenten die zich nog niet hebben aangemeld, kunnen nog meedoen. Alle gemeenten die voor 15 februari bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) een uitgewerkt plan hebben ingediend dat voldoet aan de voorwaarden, kunnen in het tweede kwartaal van start met hun pilots.

Landelijk dekkend systeem voor inzameling

Gemeenten hebben elk hun eigen opzet gekozen voor de pilots. De pilots hebben een looptijd van twee jaar. Doel is om op basis van de ervaringen met de verschillende pilots per 1 januari 2018 tot een effectief en landelijk dekkend beloningssysteem te komen voor PET-flesjes, drankenblikjes en eventueel andere (verpakkings)materialen.

Unieke samenwerking

De pilots zijn een initiatief van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, het Afvalfonds Verpakkingen en de Stichting Natuur & Milieu. Het is uniek dat gemeenten, bedrijfsleven en milieuorganisaties gaan samenwerken aan de inzameling van herbruikbaar afval. "We zijn blij met de brede steun voor het plan", aldus Cees de Mol van Otterloo, directeur van het Afvalfonds. "Het is een welkome aanvulling op het succes van Plastic Heroes om nog meer kunststof in te zamelen en het vermindert het zwerfafval op straat, in de natuur en op strand. Deelnemende verenigingen, scholen en maatschappelijke organisaties gaan daar van mee profiteren."

Veel animo

De Leeuwardense wethouder Isabelle Diks, waarnemend voorzitter van de VNG-commissie Milieu, Energie en Mobiliteit, verwacht veel animo onder gemeenten voor de experimenten: "Kunststof heeft veel waarde. We zijn een dief van onze eigen portemonnee als we kleine PET-flesjes weggooien. Dan missen we de opbrengst ervan én moeten we hoge verbrandingskosten betalen. Door nieuwe beloningssystemen zorgen we voor een schoner milieu, minder zwerfafval en een mooie financiële impuls voor verenigingen en scholen. Zo bereiken we sociale én milieudoelen."

Alleen maar winnaars

Tjerk Wagenaar, directeur van Natuur & Milieu: "Met dit voorstel gaan we een grote bijdrage leveren aan de circulaire economie en de reductie van zwerfafval. We zijn tevreden dat het statiegeld nog behouden blijft. Ons voorstel zorgt ervoor dat ook scholen en sportclubs blikjes, kleine flesjes en ander afval gaan inzamelen. Dit betekent driedubbele winst:  grotere betrokkenheid, meer afval retour en meer hoogwaardig hergebruik."

Deelnemende gemeenten per 1 januari

In de volgende gemeenten gaan per 1 januari pilots van start.

Flevoland:
Lelystad