KNVB experimenteert met (en zonder) grensrechters

De pilot van de KNVB draait onder andere bij FC Eibergen (foto: FC Eibergen)

Na het experiment met de Fair Play competitie bij de F-jes - waarbij ouders niet meer langs de lijn mogen aanmoedigen - is de KNVB met nieuwe experimenten gestart om de sfeer op de velden te verbeteren. In district Oost is de bond een proef gestart waarbij niet de vlagger, maar de scheidsrechter zelf inschat of er sprake is van buitenspel of niet. In andere districten wordt geëxperimenteerd met grensrechters die na rust niet van wedstrijdhelft wisselen, en met wedstrijden zonder grensrechters.

Uit onderzoek dat de KNVB onder verenigingen hield blijkt dat de rol van de assistent-scheidsrechters een van de grootste ergernissen in het voetbal is. Vlaggers kiezen er nogal eens voor om in het voordeel van de eigen ploeg te vlaggen. Aanleiding voor de bond om in actie te komen met drie verschillende pilots. Deze pilots worden tijdens de competitiewedstrijden van de B-junioren in verschillende delen van het land gedraaid.

Drie pilots

In district Oost, onder andere bij FC Eibergen, DEO (Borculo), KSV (Vragender) en Vosseveld, vlaggen assistent-scheidsrechters niet langer voor buitenspel. In West I wisselen assistent-scheidrechters tijdens de rust niet van helft, waardoor ze de ene helft bij hun eigen team en de andere bij de tegenstander vlaggen. En in Zuid wordt er waarschijnlijk binnenkort gespeeld zónder assistent-scheidsrechters. Het zijn drie varianten die in andere landen al worden toegepast. Zo vlaggen de assistent-scheidsrechters in Denemarken niet voor buitenspel, wisselen de assistent-scheidrechters in Duitsland niet van helft en spelen ze in België zonder vlaggers. Al komt dat laatste omdat er gewoonweg niet genoeg assistenten zijn.

Evaluatie

De meningen over het experiment in district Oost zijn verdeeld. Oud-scheidsrechter betaald voetbal Henk van Ettekoven denkt dat grensrechters snel het bijltje erbij neergooien als ze alleen nog maar mogen vlaggen als de bal over de zij- of achterlijn rolt. Tegen Omroep Gelderland: “Ik denk dat clubs na een x-aantal weken beginnen te morren: dat ze geen grensrechter meer overhouden”. Of het zo’n vaart zal lopen is nog maar de vraag. De pilots worden in mei/juni, wanneer de competitie is afgelopen, geëvalueerd.