Ook dit jaar weer veel lokale sportgala’s

Maandag vond het Kurhaus het Haags Sportgala plaats (foto: Facebookpagina Haags Sportgala).
Nina Janssens

Aan het einde van het jaar organiseert NOC*NSF steevast het landelijke sportgala waarbij de sportman, -vrouw, -ploeg, -talenten en coach van het jaar bekend worden gemaakt. Vooral december en januari zijn de maanden woor de lokale sportgala’s en -verkiezingen. In veel plaatsen in het land is het eveneens een jaarlijks terugkerend evenement. Even leek het erop dat het jaarlijkse sportgala in Alphen aan den Rijn niet door zou gaan. Door de opheffing van de sportraad en een reorganisatie binnen de gemeentelijke sport, kwam het sportgala op losse schroeven te staan. Maar niet voor lang. De Alphenaren willen hun sporthelden, talenten en clubs in het zonnetje blijven zetten. En dat gaat ook gebeuren. Al zal de entourage wat soberder zijn. De gang van zaken in Alphen is niet uniek.

Ander jasje

Wethouder Michel du Chatinier van de gemeente Alphen aan den Rijn is verheugd over het voortbestaan van het lokale sportgala, zo lezen we in een persbericht van de gemeente. “Het sportgala blijft! Maar wordt dit jaar 'Nieuw en Anders' georganiseerd en in een ander jasje gestoken. Dat komt omdat de Sportraad en Stichting Sportspectrum die voorheen samen met de gemeente het sportgala organiseerde, niet meer als zodanig bestaan. Vanuit de sportraad is een nieuwe stichting ‘Trots op sport in Alphen’ opgericht die de handschoen oppakt om het sportgala te organiseren. De gemeente faciliteert de organisatie door sportaccommodaties ter beschikking te stellen. En uiteraard maak ik graag onderdeel uit van de jury. De gemeente neemt ook de uitreiking van de sportpenning en de opname van de sporters in de Wall of Fame voor haar rekening. Ik vind het geweldig om te zien dat er zoveel enthousiasme is voor dit sportevenement zodat het overeind blijft. Een mooi voorbeeld van Nieuw en Anders en een groot compliment aan nieuwe organisatoren. Ik omarm dit initiatief en wens de nieuwe stichting veel succes met de organisatie."
Die nieuwe organisatie, voortgekomen uit de SportRaad, reageert iets zuiniger in haar persbericht. "De uitreiking in maart van dit jaar zal gericht zijn op het eren van de sporters en hun prestaties, maar heeft niet de uitstraling en inhoud van de sportgala’s van de afgelopen jaren. Het organiseren van een sportgala in de vorm zoals we gewend zijn, met het budget zoals we dat hadden, kan niet meer in 2016."

Vraagtekens

Regelmatig worden vraagtekens geplaatst bij de sportgala's en -verkiezingen die in de verschillende gemeenten en provincies worden gehouden. Wie organiseert het? Wie betaalt de rekening? Hoort het wel bij de kerntaken van een gemeente? In de meeste gevallen verstomt de discussie en blijven de gala's en verkiezingen, al dan niet in afgeslankte vorm toch overeind. Zo ging het recent dus in Alphen aan den Rijn, maar ook in bijvoorbeeld in Zundert. Bij het doornemen van verschillende nieuwsberichten over sportgala’s en –verkiezingen blijkt dat het fenomeen nog niet echt op zijn retour is. Op veel plaatsen wordt het evenement aangegrepen om uit te pakken en soms worden de gala’s zelfs grootser opgezet dan voorheen.

Sportgala met groots spektakel

Bijvoorbeeld in Hoorn, waar begin januari de schouwburg werd afgehuurd voor de Westfriese Sportverkiezingen 2015. In de Hoorngids valt te lezen: “Het Sportgala wordt gepresenteerd met veel spektakel, dans, show en entertainment.” Ook de organisatie van het 34e sportgala in Etten-Leur spreekt van een ‘spetterend programma’ met sportdemonstraties en breakdance optredens.

In Emmen moet de jaarlijkse Sportverkiezing nog plaatsvinden. Daar worden de onderscheidingen in de grote zaal van het Hampshire Hotel uitgereikt. “Het sportieve gedeelte zal worden onderbroken door muzikaal entertainment met Dré Hazes, Robin Mink en Willeke Meeuwisse”, staat te lezen op Emmen.nu. En de avond wordt afgesloten met een after party met de band 2BIZZY.

Ook (oud)-topsporters

In Den Haag vond begin deze week het Haags Sportgala plaats. Niemand minder dan Bas Muijs, acteur en tv-presentator, werd gestrikt om de avond aan elkaar te praten in het Scheveningse Kurhaus. Ook keeper Tim Krul en beachvolleybalsters Madelein Meppelink en Marleen van Iersel gaven acte de presence, maar dan om de prijzen uit te delen.

(Oud)-topsporters worden wel vaker gestrikt om sportgala’s extra glans te geven. Zo is er in het programma van de sportverkiezing 2015 van Schouwen-Duiveland tijd ingeruimd voor een bijdrage van oud Europees- en wereldkampioen schaatsen allround, Hein Vergeer.

Sportverkiezingen nieuwe stijl

De organisatie van de sportverkiezing van de Noordoostpolder kondigde eind vorig jaar aan dat hun sportevenement in 2016 een metamorfose zou ondergaan. In een wekelijkse rubriek in de lokale krant werd de ‘nieuwe stijl’ sindsdien uit de doeken gedaan: de locatie zou veranderen, evenals het programma. Met onder ander luchtacrobaten en een masterclass ‘Hoe verbind je sportverenigingen met het lokale bedrijfsleven?’ werd het publiek midden januari een avond lang geëntertaind.

Niet vernieuwd, maar helemaal nieuw was de Achterhoekse Voetbalnacht. In stadion de Vijverberg vond dit ‘event’ vorige week plaats. “De presentatoren Ilse de Jager en Michiel Fukking amuseerden samen met de prominenten Minke Booij (manager vrouwenvoetbal KNVB), Iwan van Duren (Voetbal International journalist) en Peter Hofstede (manager voetbalzaken De Graafschap) de aanwezigen in een soort sportcafé achtige setting.” Valt te lezen op de eigen website. Zo’n 300 bezoekers trok het evenement, dat werd afgesloten met de uitreiking van vier awards: prijzen voor de beste scheidsrechter, voorzitter, vereniging en vrijwilliger van de Achterhoek.

Kleinschalige sportverkiezingen

Niet overal worden de verkiezingen omlijst met acrobatiek en breakdance of gehouden in stadions of grote zalen. Zo houdt Sportgala Oirschot het klein met een "verbroederings-toernooi", gevolgd door een sportquiz en de bekendmaking van de winnende sporters. En de Rijswijkse Sportprijs wordt neergezet als "een feestelijke bijeenkomst bij Volleybalvereniging Inter Rijswijk/ Marimbahal". Geïnteresseerden kunnen daar de uitreiking van de sport- en publieksprijzen bijwonen en met hun komst kans maken op een leuke prijs. 

Sportgala’s springlevend

De discussie over het voortbestaan van het jaarlijkse gala die recent de kop opstak in Alphen aan den Rijn is zeker niet uniek. Die vond eerder ook plaats in bijvoorbeeld Soest, Waalwijk, Den Bosch, Hulst, Schiedam en Helmond. Maar als we breder kijken, zien we er ook anno 2016 in heel Nederland evenementen worden georganiseerd om lokale sporters, sportploegen en sportclubs te eren. De eerder genoemde evenementen vormen slechts een greep uit het totale aanbod. Ook in bijvoorbeeld Deventer, Oldenzaal, Dinkkeland, Castricum, Barendrecht, Apeldoorn, de Ronde Venen en Oldebroek vonden of vinden, al dan niet met groots spektakel, sportverkiezingen plaats. Lokale sportgala's en -verkiezingen zijn allesbehalve verleden tijd. Het is een traditie die op vel plaatsen nog springlevend is.