Steeds meer inbraken in clubhuizen

Richard Bender
In de toekomst zal een deel van de artikelen op deze site alleen toegankelijk zijn voor leden van SportclubNL. Maar zover is het nog niet. Voorlopig kan iedereen alles gratis lezen. Ook dit artikel.

Begin oktober was het tweemaal raak in Etten-Leur. Eerst werd ingebroken bij tennisclub De Vijfhuizen, een paar dagen later bij sportclub Body Active. In beide gevallen werd er weinig buit gemaakt. Ook hondensportclub Dronten werd onlangs getroffen door een inbraak. Daar werd voor €2.500 aan gereedschap ontvreemd. Helaas staan deze gevallen niet op zichzelf. Betrouwbare gegevens zijn niet voorhanden, maar steeds vaker lijken sportclubs het slachtoffer te worden van inbraak. De grijpgrage daders hebben het gemunt op spullen die eigendom zijn van de club of van de vrijwilligers die daar actief zijn.

Georganiseerde bende

In de regio Coevorden lijkt zelfs een georganiseerde bende actief. Vorige maand werd daar bij diverse sportkantines ingebroken. Zo was voetbalvereniging NKVV in Dalerpeel de pineut. Daar werden twee laptops meegenomen. In De Krim werden bij voetbalvereniging DKB en korfbalvereniging Centrum diverse spullen buitgemaakt. Bij voetbalvereniging Raptim uit Coevorden werd zelfs twee keer in een maand ingebroken. “We hebben beide keren direct aangifte gedaan, maar tot op heden nog niks gehoord van de politie”, aldus penningmeester André de Haan: “Je hebt er troep en ellende van, want die paar blikjes Bacardi-cola die weg zijn is het ergste niet. De materiële schade, zoals de gesloopte achterdeur en de rotzooi die ze achterlaten, is veel erger.”

Kleine buit, grote schade

De achterdeur is inmiddels gerepareerd en voorzien van een anti-inbraakstrip. Daarnaast hangen er nu beveiligingscamera’s op het terrein en controleert een beveiligingsbedrijf regelmatig op verdachte bewegingen rondom de sportvelden van Raptim. De club hoopt hiermee de daders te slim af te zijn. “Maar als ze een grote baksteen door de ruit gooien, komen ze ook wel binnen”, aldus Sander Eggen van de Kantine Beheers Commissie. Voorzitter Jaap de Haan is de inbraakgolf bij zijn club beu. "De laatste jaren is er met regelmaat ingebroken waarbij vooral de inbraakschade groot was en de buit klein. We willen met het systeem preventief voorzien in een veilige omgeving en inbraken zoveel als mogelijk voorkomen." De politie heeft aan de club laten weten dat er geen onderzoek komt naar de inbraken. André de Haan: “Er is een vermoeden dat het door een bende jongeren is gedaan. Verder kan de politie ook weinig doen. Het heeft in ieder geval geen prioriteit. Ik zou andere clubs willen adviseren om goede preventiemaatregelen te nemen, ogen en oren open te houden en geen contant geld in de kantine achter te laten."

Vooral platteland de dupe

Opvallend is dat de meeste vergrijpen plaatsvinden in landelijke gebieden, vooral Drenthe lijkt momenteel dus een gewilde omgeving te zijn voor het dievengilde. In de grote steden wordt relatief minder melding gemaakt van inbraken bij sportclubs. Mogelijk omdat het daar moeilijker is om ergens ongezien binnen te sluipen. In dunbevolkte gebieden en kleine dorpjes liggen de sportvelden vaak meer afgelegen. Het is ook niet verwonderlijk dat de meeste inbraken in de nachtelijke uren plaatsvinden. De Drentse voetbalclub Noordscheschut kreeg begin september rond half vier ’s nachts ongewenst bezoek. De daders forceerden diverse deuren. De vernielingen alleen al kosten de club €6.000. Daarnaast wisten de dieven ook nog geld en flessen frisdrank buit te maken. FC Amboina uit Assen, de tennisverenigingen Rolde en LTC Dalen, de voetbalverenigingen LEO in Loon en KSC in Schoonoord zijn allemaal recent het slachtoffer geworden van inbraken.

Preventie en toezicht

In Zoetermeer werd bij sv Oosterheem in november 2013 een grote ravage aangericht. Sporenonderzoek van de politie leverde niks op, de computers van de club werden meegenomen en er werd vooral veel troep achtergelaten door de daders. Sindsdien doet de club ontzettend veel aan preventie en toezicht. Tot nu toe heeft dit zijn vruchten afgeworpen, de inbrekers zijn niet teruggekeerd. In de meeste gevallen levert politieonderzoek niets op en worden bestuursleden reddeloos achtergelaten met de mededeling voortaan "geen waardevolle spullen achter te laten in de kantine of clubhuis". Dit tot ongenoegen van de gedupeerde club of vereniging.

Videobeelden op Facebook

Heel soms loopt het echter ook goed af voor de sportclub. Voetbalclub SRC uit Schagen kon door middel van beelden op de bewakingscamera de dader traceren. Dat gebeurde nadat de club de opnamen op Facebook had gezet. Eerst was daarbij het gezicht van de inbreker nog onherkenbaar gemaakt, Maar toen de dader zich niet spontaan meldde werd ook het gezicht getoond en werd de dief herkend. Na een gesprek tussen de politie, de inbreker en zijn ouders koos de jongeman eieren voor zijn geld en betaalde de schade die hij had aangericht netjes terug. Voorzitter Jac Vink was ook bij het gesprek aanwezig. Hij besloot ondanks de toezegging en een spijtbetuiging toch aangifte te doen. “Als het tot vervolging komt, zal vast rekening worden gehouden met het feit dat de schade wordt vergoed”, zo verklaarde hij tegenover het Noordhollands Dagblad.

Klunzige inbreker

Ook tennisvereniging Riel zette onlangs videobeelden van een klunzige inbreker op Facebook. Deze waren zo hilarisch dat zij 'viral' gingen. Het filmpje werd ruim 80.000 keer bekeken, kreeg zendtijd bij Omroep Brabant en werd ook uitgezonden als luchtig intermezzo in de uitzending van Pauw op NPO 1. Voor de tennisclub is het trouwens goed afgelopen. Le Credit Sportif, een bekende leverancier van kassa's en betaalsystemen in de sport, speelde origineel in op het voorval en plaatste daags na de inbraak een nieuwe kassa. Voor wie de beelden van de inbraak heeft gemist heeft, of wil zien hoe de club uit de brand werd geholpen, kijk hier.

Premie omhoog

Dat diefstal meestal niet loont is allang bekend. Als de stofwolken zijn opgetrokken blijkt de schade vaak vele malen groter dan de opbrengst voor de dieven. Tennisvereniging TVB uit Barendrecht is inmiddels al drie keer slachtoffer geworden van een inbraak. Desondanks laat voorzitter Sjors Callenbach de moed niet zakken: “We laten ons zeer zeker niet kisten door dit soort ellende en gaan vol goede moed door naar de volgende wedstrijden.” Callenbach baalt uiteraard wel van het feit dat de inbrekers het kennelijk op de club hebben voorzien: “De schade kunnen we weliswaar via de verzekering vergoed krijgen maar we moeten altijd een eigen risico betalen en de premie zal nu na drie inbraken wel omhoog gaan vrees ik. Tenslotte is de ellende die we daarna hebben het vervelendst.”

Suikerklontjes en appelen

Bij de laatste inbraak bij TVB werd €10 gestolen uit de kassa en werden de dubbele deuren bij de hoofdingang vernield. Kleine buit, grote schade, dat lijkt het resultaat van veel inbraken. Het meest treffende voorbeeld is de puinhoop die inbrekers achterlieten bij voetbalvereniging Bargeres in de regio Emmen. De ravage was enorm. De schadepost voor de voetbalclub: ruim €4.000. De dieven zijn echter niet veel rijker geworden van deze misdaad. Onder de gestolen goederen zaten een tosti-ijzer, bier, suikerklontjes en 10 kilogram appelen.

Hondenuitlaters

Het Centrum Criminaliteitspreventie Veiligheid (CCM) adviseert goede verlichting rondom de kantine of het clubhuis. Dat kan ongewenste gasten buiten de deur houden. Verder raadt het CCM aan om de sociale controle in de directe omgeving te vergroten, voorbeeld door folders, brieven of flyers te verspreiden. Ook de inzet van Burgernet, buurtapps en sociale media kan helpen, terwijl op diverse plaatsen met succes ook ‘hondenuitlaters’ zijn ingezet om toezicht te houden. Het project ‘Waaks’ heeft in de stad Utrecht geleid tot een flinke daling van het aantal (woning)inbraken.

Oproep

Heeft jouw club ook last gehad van ongenode gasten? Hebben jullie maatregelen genomen om herhaling te voorkomen? Goede tips zijn altijd welkom. Maak gebruik van de reactiemogelijkheid onder dit artikel en deel ze.