Nieuwe maatregelen tegen alcoholproblemen in de sport

Een vertrouwd beeld in veel voetbalkantines (foto: website Oirschot Vooruit).
Casper van Es

Een blaastest vóór vertrek naar uitwedstrijden. Gele en rode kaarten bij het schenken van alcohol aan minderjarigen. Het zijn nieuwe wapens in de strijd tegen alcoholmisbruik in de sport.

Jongeren onder de 18 kunnen nog gemakkelijk een biertje bestellen in de meeste sportkantines. Dat blijkt uit tests met mystery guests in verschillende gemeenten. Niet zonder reden wees NOC*NSF voorzitter André Bolhuis ook tijdens het laatste sportbestuurderscongres in december nog eens op de pijnlijke uitkomsten van een eerder onderzoek. Daarin kwam naar voren dat nog maar 8,5% van de clubs de leeftijdsgrens van 18 jaar voor alcoholcomsumptie consequent handhaafde. Aan de andere kant staat dat er steeds meer aandacht is voor de problematiek en dat er ook nieuwe maatregelen worden bedacht om alcoholproblemen in de sport aan te pakken.

Blaastest

Voor veel clubs die op zondag hun wedstrijden afwerken, is het nog wel eens probleem dat de spelers de avond ervoor op stap gaan. Spelers komen ’s ochtends de kantine binnen met een aanzienlijk alcohoholpromillage in het bloed en stevige kegel. Diezelfde mensen moeten hun ploeggenoten naar de uitwedstrijden rijden en het veld in om een balletje te trappen.
Bij rk ZVC uit Zieuwent in de Achterhoek hebben ze hier iets op bedacht. Tijdens de nieuwjaarsreceptie werd onthuld dat chauffeurs eerst een blaastest kunnen doen, om te kijken of ze wel in staat zijn om te rijden. Voorzitter Johnny Cuppers is tegenover Tubantia stellig over de maatregel: “Iedereen mag zelf kiezen of ze een test nemen, maar als niemand in staat is om te rijden, dan gaan ze maar op de fiets.” De actie van de club trok de nodige aandacht. Op de website van de club wordt selfs gesproken van een mediahype.

Gele en rode kaarten

Het is een ludieke en mogelijk ook effectieve manier om met alcoholproblemen om te gaan. Clubs die worden betrapt op schenken aan minderjarigen, moeten vrezen voor harder ingrijpen. In de gemeente Oirschot, zo is te lezen in een raadsinformatiebrief, wordt sinds het begin van 2016 gewerkt met een “gele en rode kaartsysteem”. Net als in het voetbal staat de gele kaart voor de waarschuwing, maar bij een rode kaart is het een forse boete. Na de gele kaart moet de club samen met de GGD een actieplan kiezen om mee aan de slag te gaan en de controle te verbeteren. Als de club daarna weer in de fout gaat, volgt een boete tussen de €1.360 en €2.720.

Cursus

NOC*NSF benadrukt dat het niet alleen een probleem is in voetbalkantines, maar dat alle sporten te maken hebben met minderjarigen die alcohol bestellen. Daarom biedt het NOC*NSF clubs die moeite hebben om de leeftijd te handhaven een helpende hand. Op nocnsf.nl/alcoholensport biedt de sportkoepel meer informatie en daar kunnen clubs zich aanmelden voor een gratis cursus.