Sportclubs aan de wandel met reumapatiënten

Nordic Walking voor iedereen (Foto: Atlis/J.Sassen).

In de omgeving Baarn en Amersfoort kunnen mensen met reumatische klachten vanaf april meedoen aan het project Wandelfit. Een wandeltraining onder deskundige begeleiding van trainers van de atletiekverenigingen BAV en Altis.

Wandelen met reumapatiënten is niet nieuw, maar wel dat dit vanuit sportclubs geïnitieerd wordt. Bij de Baarnse Atletiek Vereniging (BAV) en atletiekvereniging Altis uit Amersfoort kunnen reumapatiënten vanaf begin april terecht om op verantwoorde wijze sportief te wandelen of aan nordic walking te doen. Het project Wandelfit, dat in samenwerking met partijen als de gemeente, de GGD en de sportartsengroep tot stand is gekomen, wordt gedurende de opstartfase van twee jaar gesubsidieerd via de Sportimpuls van de rijksoverheid.

Inspanning en ontspanning

Twee keer per week kunnen gegadigden met of zonder stokken in groepsverband wandelen. De trainingen zijn op maat gemaakt, hebben een verantwoorde opbouw en houden rekening met diverse klachten. Iedere training duurt gemiddeld een uur en wordt afgetrapt met een warming-up en afgesloten met een cooling-down. Na de training is er gelegenheid om een kopje koffie te drinken en na te praten.

Doel van de trainingen is klachten te laten verminderen. Structureel bewegen kan daar voor zorgen. Daarnaast biedt Wandelfit de ontspanning die nodig is om pijn en vermoeidheid te verlichten. Bij aanvang van de trainingen krijgen alle deelnemers een medische check om ervoor te zorgen dat iedereen verantwoord van start gaat.