Golfbaan krijgt golfmuseum

Op golfbaan Landgoed Bleijenbeek in Afferden gaat op 22 april een heus golfmuseum open. De locatie van dit eerste Nederlandse golfmuseum is geen toeval. Het was Pieter van Afferden die in 1545 als eerste de golfsport in zijn boekwerk Tyrocinium Linguae Latinae beschreef.

Over het ontstaan van de golfsport lopen de meningen uiteen. In Afferden weten ze het echter zeker, de golfsport had zijn oorsprong in Nederland en niet in Schotland, zoals vaak beweerd. Een buste van humanist Van Afferden prijkt dan ook in de hal van de golfclub. Met de opening van het Nederlands Golfmuseum op haar landgoed ziet de club haar kans schoon de ontstaansgeschiedenis van de golfsport verder uit te diepen.

Inspiratie in Schotland

Om meer over de sport te weten te komen, moet je echter wel in Schotland geweest zijn, vond John Ott, projectleider van het Nederlands Golfmuseum. Hij reisde af naar het land om inspiratie op te doen en museumstukken te verzamelen. Ook sprak hij met golflegende Archie Baird. “Een geweldige ervaring. Je voelt er hoe belangrijk deze sport voor de Schotse samenleving is”, vertelt Ott op de website van Bleijenbeek.

Boeken, afbeeldingen en klassieke golfkleding

Wie straks een kijkje komt nemen in het golfmuseum, krijgt aan de hand van afbeeldingen en oude boeken te zien hoe de golfsport vroeger beoefend werd en is uitgegroeid tot haar hedendaagse vorm. Ook zijn er attributen en accessoires, zoals houten clubs, originele ballen, tassen, karretjes en klassieke golfkleding te bewonderen. Veel stukken uit de collectie zijn afkomstig uit de expositie over de geschiedenis van de golfsport, die de NGF vanwege haar 100-jarige bestaan in 2014 hield. Andere items komen uit privécollecties. “Ik word regelmatig gebeld door mensen die hun verzameling of een deel ervan ter beschikking van het museum willen stellen. Altijd weer spannend wat ik er aantref”, aldus Ott.

Officiële opening

Op vrijdag 22 april is de officiële opening van het eerste Nederlandse Golfmuseum. Geïnteresseerden kunnen vanaf dan gratis het museum bezoeken. Meer informatie vind je hier.