Makkelijk geld verdienen? Ga frituurvet inzamelen!

De oliebollenbakkers van FC Breukelen (foto: fcbreukelen.nl).
Nina Janssens

Steeds meer sportclubs laten zich 'omdopen' tot frituurvetinzamelpunt. Een milieuvriendelijke én slimme keuze. Het inzamelen van frituurvet kan namelijk een hoop geld opleveren. Al helemaal vlak na de feestdagen. Hoe word je inzamelpunt? En wat deden de oliebolbakkende sportclubs eigenlijk met het gebruikte vet? SportclubNL ging op onderzoek uit.

Met name na de feestdagen en na al het oliebollen bakken wordt er sterk op gehamerd dat (frituur)vet niet door de gootsteen gespoeld mag worden. Riolen raken hierdoor verstopt. Een duur geintje voor de waterschappen. En dat terwijl ingezameld frituurvet een tweede leven kan krijgen. Frituurvet wordt namelijk omgezet tot biobrandstof en dat is weer beter voor het milieu.

Dat het inzamelen van frituurvet een hoop geld kan opleveren, beaamt secretaris van FC Breukelen Wim Kragten: “We beuren er best nog wat geld mee. Eens in de twee, drie maanden wordt de container geleegd en krijgen wij een mooi bedrag bijgeschreven”. Zoals wij eerder berichtten (zie hier) bakte de club eind november 10.000 oliebollen. Een project dat 60 liter aan overgebleven frituurvet opleverde én een leuk extra zakcentje aan het einde van het jaar.

Volleybalvereniging Marvo’76 bakte op de dag voor oudjaar duizenden ‘volleybollen’ (zie ons eerdere bericht). “160 liter frituurvet ging er doorheen” aldus voorzitter Henk Eekelder. “Maar wat er nu mee gebeurt weet ik niet precies. Ons clubhuis is een combinatie met café Wieggers. De eigenaar van dat café heeft zich over het frituurvet ontfermd en zal het vast naar de milieustraat brengen”.

Bij FC Zuthpen werden er maar liefst 18.000 bollen gebakken, in 300 liter frituurvet. De club is zelf geen inzamelpunt, maar maakt afspraken met een inzamelingsbedrijf dat het vet ophaalt. “Zodra we bellen wordt het vet opgehaald, dat gaat heel makkelijk” aldus de oliebollenbakcommissie.

Hoe word je frituurinzamelpunt?

Supermarkten, scholen, maar ook sportclubs zijn vaak handige locaties om een inzamelcontainer te plaatsen. Hier wordt door verschillende campagnes dan ook slim op ingespeeld. Frituurvet, recycle het is een voorbeeld van zo’n campagne. Sportclubs die zich hiervoor aanmelden krijgen geld voor het ingezamelde vet. Een ander voorbeeld is Vet goed. Sportclubs die aan dit initiatief deelnemen kunnen sparen voor nieuwe materialen of bijvoorbeeld een feest op de club. Met De Vetmeter wordt bijgehouden wanneer het doel bereikt is.

Opbrengst

Dat het milieu gebaat is bij recycling staat natuurlijk vast. Maar dat geldt niet voor de financiële opbrengst. Die staat niet vast. Het ene inzamelbedrijf keert meer uit dan het andere en er zijn ook schommelingen in de tijd. Per liter of kilo oud vet wordt momenteel minstens 10 cent betaald. Een club die een inzamelpunt wil starten doet er hoe dan ook goed aan om bij verschillende bedrijven offertes op te vragen. Dit kan bijvoorbeeld bij Rotie of bij Ecospporter.