Historisch kunstwerk terug naar tennispark

Vrouw met sperwer en twee herten (foto: website Stichting Pieter Starreveld).

Goed nieuws voor tennisvereniging HLTC Hoogerheide uit Hilversum. Het beeld ‘Vrouw met sperwer en twee herten’ staat weer op zijn oorspronkelijke sokkel in het tennispark. De officiële onthulling van het historische kunstwerk vindt dit voorjaar plaats.

De 'Vrouw met sperwer en twee herten' is niet zomaar een beeld. Er zit een hele geschiedenis aan vast. In 1943 werd het beeld gemaakt door de beeldhouwer Pieter Starreveld, in opdracht van Philips. De Nederlandse Seintoestellen Fabriek, toen al in handen van Philips, bestond dat jaar 25 jaar. Bij de villa van Philips aan de Ceintuurbaan zou het beeld worden geplaatst. Deze villa was aangekocht voor het personeel om sport- en cultuuractiviteiten aan te kunnen bieden

Omdat Starreveld weigerde zich te laten registreren bij de Kultuurkamer, werd de plaatsing van het ‘illegale’ beeld door de Duitsers verhinderd. Het werd vervolgens in de tuin van de villa begraven om vernietiging te voorkomen. Na de oorlog werd de naakte vrouw weer opgegraven en tentoongesteld in het Rijksmuseum tijdens de expositie ‘Kunst in vrijheid’.

In 1977 verhuisde het beeld opnieuw, ditmaal naar het nieuwe pand van Philips aan de Kamerling Onnesweg. Daar het pand inmiddels alweer een tijdlang leeg staat, is na overleg besloten het beeld terug te brengen naar zijn oorspronkelijke plek: de tuin van de voormalige Philips villa, het huidige sportpark van Hoogerheide. Op Dichtbij geeft de vereniging aan dat zij “uitermate trots is dat het beeld terug is op zijn oorspronkelijke sokkel”.

Meer informatie over het leven en werk van de kunstenaar is te vinden op de site www.pieterstarreveld.nl.