Keepershelm wint langzaam terrein

Keeper in actie met keepershelm (foto: GVV Unitas)
Nina Janssens

Op 12 februari wordt er tijdens het Gorcums Sportgala naast een sporter, sporttalent en sportploeg van het jaar uitgeroepen, een prijs uitgereikt voor het sportinitiatief van het jaar. Een van de genomineerden: de keepershelm van voetbalvereniging GVV Unitas. Inmiddels een jaar verplicht voor de pupillenkeepers. Hoe bevalt dat? En heeft het initiatief navolging gekregen?

Aanleiding

Een jaar geleden kreeg GVV Unitas volop aandacht toen zij bekend maakte dat keepers van pupillenteams verplicht werden om een helm te dragen tijdens de wedstrijden. Een unicum. Nergens anders in Nederland werden de keepers er destijds toe verplicht. En dat terwijl er nogal eens wat ongelukken gebeuren, zo vlak voor het doel. John van der Wal, keeperscoördinator bij GVV Unitas: “De directe aanleiding voor dit initiatief was dat ik zelf tijdens het keepen een aantal jaar geleden een blessure aan mijn hoofd opliep. Ik vond dat ik de keepers van Unitas daarvoor moest beschermen. Wij trainen ze om aanvallend te keepen, maar dat maakt hen ook kwetsbaar. Toen ik in contact kwam met de fabrikant van de keepershelm, was de keuze snel gemaakt.”

Petr Cech

Volgens Van der Wal is het spelletje de laatste jaren ruwer geworden. “Als ik het vergelijk met mijn jeugd, toen sprongen de spelers nog over de keeper heen. Nu houden ze veel minder rekening met elkaar en is er minder respect. Toch nog even proberen die bal te raken, terwijl het gewoon niet kan en je daarbij in botsing komt met de keeper. Een keepershelm is echt zo’n slecht idee niet.” Terugkijkend op het afgelopen jaar, blijken de jeugdkeepers van Unitas ook weinig problemen te hebben met de helm. Tegenstanders maken nog wel eens de vergelijking met Petr Cech, de huidige keeper van Arsenal die sinds hij hersenletsel opliep eveneens een helm draagt. “Dat vinden de keepers alleen maar mooi. Ze zien het als een compliment, Cech is immers een hele goede keeper.”

Scheenbeschermers

Zo’n 90% draagt de helm uit zichzelf, geeft Van der Wal aan. De overige 10% doet het omdat het moet. “Maar laatst was er één van de jongens die ‘m alleen draagt omdat het moet, die in een botsing terechtkwam en na afloop tegen me zei dat hij nu wel snapte waarom hij het ding op had. Zonder de helm was hij vast en zeker in het ziekenhuis beland”. Dat de helm nut heeft, staat vast. Van der Wal vindt het dan ook jammer dat de KNVB er niks mee doet. “Nu zijn er inmiddels wel een tweetal andere sportverenigingen die de helm verplichten en allerlei individuele sporters die ‘m aanschaffen, maar als de KNVB de keepershelm nou verplicht, dan doe je pas echt wat tegen die duizenden gevallen met hoofdletsel op de eerste hulp. Ik vraag me altijd af: wat moet er gebeuren om ‘m verplicht te krijgen? Scheenbeschermers dragen we toch ook. Waarom zouden we ons schedel dan niet beter beschermen?”.

Bewustwording

Bij Unitas draagt momenteel alleen de jongste jeugd een helm. Die keuze heeft de club bewust gemaakt: “Wij hebben de filosofie dat als je klein begint, je op latere leeftijd geen gêne meer zult voelen bij het dragen van de helm. De jongens die in de puberteit zitten nu ineens verplichten het hoofddeksel te dragen, dat is lastig. Het is toch een stukje imago, en dat weegt zwaar. Maar we adviseren het ze wel. En iedereen die ‘m eenmaal draagt, moet ‘m bij ons ook blijven dragen. We hopen dat de helm zo beetje bij beetje gewoon wordt.” En het liefst in heel Nederland dus. Bij Unitas blijven ze de helm in ieder geval promoten. Onder andere door berichten op Facebook te plaatsen en de voetbalbeurs bij te wonen. “Wie weet krijgen we nog wat aandacht door onze nominatie voor Sportinitiatief van het Jaar. Elke extra bewustwording is hoe dan ook mooi meegenomen”.

Sportinitiatief

GVV Unitas is één van de negen genomineerden in de categorie Sportinitiatief van het Jaar. Midden februari wordt de winnaar bekend gemaakt.