Meeste voetbalclubs spelen in rood, maar paars rukt op

Het 500e lid van FC Engelen (opgericht in 1972) in de clubkleuren

Nutteloze maar leuke weetjes? Uit onderzoek van Beslist.nl blijkt dat rood de populairste clubkleur is op de Nederlandse voetbalvelden. Er blijken opmerkelijke regionale verschillen in voorkeur te bestaan. De vergelijkingssite deed onderzoek naar de clubkleuren van Nederlandse voetbalclubs op basis van data van de KNVB. Bijna 20 procent van de Nederlandse voetbalclubs spelen in rode of rood-witte voetbaltenues.

Top 10

1. Rood (10,1%)
  2. Blauw - Wit (9,5%)
  3. Rood - Wit (9,3% )
  4. Wit (9%)
  5. Blauw (8,7%)
  6. Geel (8%)
  7. Oranje (6,7%)
  8. Groen - Wit (5,6%)
  9. Groen (5%)
  10. Geel - Zwart (4,1%)

Paars

Saillant detail. De kleur paars komt in de Top 10 niet voor, maar rukt op. Bij clubs die zijn opgericht na 1970 komt paars maar liefst zeven keer vaker voor dan bij clubs die eerder werden opgericht.

Kleuren per provincie

Er zijn duidelijke regionale voorkeuren als het gaat om clubkleuren. Zo spelen de meeste voetbalclubs in Groningen in een rood tenue (13,2%). Ook in Gelderland is rood de populairste kleur (11,7%), net als in Limburg (12,4%) en Utrecht (13%). In Noord-Holland en Zuid-Holland spelen opvallend veel clubs in witte shirts (respectievelijk 12,6% en 12,5%), terwijl in Friesland, Overijssel en Flevoland blauw-wit de populairste shirtkleur is. In Brabant en Zeeland is geel de eerste keus (14,4% respectievelijk 12,6%)

Invloed kleuren

Helemaal nutteloos is onderzoek naar shirtkleuren trouwens niet. Er is ook serieus wetenschappelijke onderzoek gedaan naar de invloed van clubkleuren. Zo is o.a. gekeken naar de relatie tussen de kleurstelling van de tenues en de prestaties. Daaruit blijkt dat de spelers van teams met lichtgekleurde shirts elkaar beter weten te vinden in het veld en meer succesvolle passes versturen, dat teams die gestoken zijn in wit, rood of felle kleuren meer kans hebben om te winnen, en dat spelers in het zwart (al dan niet terecht) vaker worden betstraft door de scheidsrechter.

Meer weten?

Meer over het onderzoek naar clubkleuren door Beslist.nl vind je in deze infographic. En meer over de wetenschappelijke inzichten lees je hier en hier.