Switch4Sport: ruilsysteem voor sportkleding

Het spreekwoord ‘Van ruilen komt huilen’ gaat niet op bij de Leidse studenten die een ruilsysteem voor sportkleding en sportmaterialen bedachten.

Een paar voetbalschoenen, tennisracket, hardloopoutfit of judopak kan voor ouders met een laag inkomen een drempel zijn om hun kinderen te laten sporten. Dit terwijl sporten belangrijk is voor de ontwikkeling van kinderen. Ze maken er vrienden en leren samenwerken.

Leidse studenten

Zes studenten van de Leidse universiteit bedachten Switch4Sport, een ruilhandel om te kleine sportkleding om te ruilen voor een outfit in een grotere maat. Dat maakt veel verschil voor ouders die weinig geld te besteden hebben. Natuurlijk is het ook mogelijk om alleen kleding te doneren. Dit project brengt mensen bij elkaar en bij de sport.

Start in Rotterdam

De ruilhandel is opgestart bij Hockeyvereniging Victoria en Hockeyclub Feijenoord in Rotterdam. Zij stimuleren hun leden om van de dienst gebruik te maken. Het project draait volledig op vrijwilligers en donateurs. Als er voldoende steun is, kan het project ook in andere takken van sport uitgerold worden. De studenten hebben via een crowdfundingplatform van de universiteit €400 opgehaald om de eerste projecten op te kunnen starten.

Bron: De Havenloods