Veel liefdesrelaties ontluiken bij sportclubs

Wist je dat 6 procent van de Nederlanders zijn of haar huidige partner via de sport heeft ontmoet? Bij verenigingsleden is dit 21 procent en bij leden die vaak op de club te vinden zijn zelfs 28 procent. In de zoektocht naar een liefdespartner is (frequent) sporten dus helemaal geen gek idee. Het Mulier Instituut dat deze cijfers vandaag presenteerde, haakte handig in op Valentijnsdag. Tal van sportclubs doen dat ook. Zij organiseren zondag speciale sportactiviteiten.

De cijfers die het Mulier Instituut twee dagen voor Valentijnsdag uitbracht zijn afkomstig uit het onderzoek Liefde door de sport. Onder deze noemer onderzocht het Mulier Instituut in hoeverre sport bijdraagt aan het ontstaan van liefdesrelaties. En wat blijkt? Sport is een matchmaker en kan prima de strijd aan met Lexa, Tinder en andere digitale ontmoetingsplekken. Voor David Romijn, die dit onderzoek samen met Zoë van Ginneken uitvoerde, geen heel verrassende uitkomst. Hij is behalve onderzoeker namelijk ook 'ervaringsdeskundige'. Hij trouwde afgelopen najaar met de vrouw die hij ontmoette bij zijn voetbalclub.

Belangrijke ontmoetingsplek

Dat 21 procent van de leden een liefdespartner vindt via de sport, maakt van sport de derde ontmoetingsplek voor deze doelgroep. Na uitgaan/vakantie (24%) en werk/opleiding (24%). Slechts 6% van de leden vindt zijn/haar partner via het internet. Het zijn overigens vaker de vrouwen dan de mannen die een partner via de sport ontmoeten. Ook dat is niet heel gek, aangezien vrouwen vaker ondervertegenwoordigd zijn op sportclubs. Het Mulier Instituut: “Daarmee is een belangrijke voorwaarde benoemd: potentiële partners moeten wel daadwerkelijk op de vereniging aanwezig zijn. Hoe meer, hoe beter".

Frequent sporten

Frequent sporten (twee of meer keer per week) vergroot dus de kans op een goed schot van Cupido. Niet alleen de huidige partner wordt door frequente sporters vaker gevonden dan door minder actieve leden. Ook had deze groep in het verleden vaker een relatie via de sport én vaker one-night-stands (33% tegenover 19%). Ook voor avontuurtjes in plaats van vastigheid, is de sportclub dus een ideale voedingsbodem. Het Mulier Instituut: “In tegenstelling tot de populaire aanname ‘opposites attract’ blijkt dat veel relaties juist hun fundament hebben door gemeenschappelijke achtergronden, eigenschappen en interesses. De sportvereniging is een plek waar mensen die op elkaar lijken naar elkaar toe trekken.”

Hockeystelletjes

De hockeybond levert het levende bewijs bij de koele cijfers van het Mulier Instituut. Op de website van de hockeybond figureren dit Valentijnweekend drie stelletjes met "een bijzondere hockey-liefdesgeschiedenis". Manja en Vincent die vorig jaar hun trouwfoto’s maakten op het hockeyveld. Mark en Marij die elkaar  op 18-jarige leeftijd ontmoetten toen ze beiden als bondsscheidsrechter waren ingedeeld om een wedstrijd te fluiten. En Denis en Bryony die elkaar 25 jaar geleden op een hockeytoernooi in Cardiff ontmoetten en samen wel 20 jaar jeugdteams hebben gecoacht.

Valentijnsactiviteiten

En wat doen clubs om het liefdesvuur aan te wakkeren? Badmintonclub BC Portland uit Rhoon organiseert op 14 februari een Valentijnstoernooi. Evenals Tennisvereniging Buren. Het Valentijn Mixtoernooi wordt daar aanstaande zondag afgesloten met finales en live muziek. In Nieuwegein wordt door zwemvereniging Aquarijn een heuse Valentijnshow uitgevoerd. En de Haagse zwemvereniging ZIAN viert zelfs een week lang Valentijn. Gedurende de week worden er spelletjes georganiseerd die de saamhorigheid onder kinderen moet verhogen en de liefde voor water moet vergroten. De liefde uiten kan immers op allerlei manieren.

Nationale relatiewandeling

Relatiecoach Lian Vos maakt serieus werk van de valentijndag en legt ook ene realtie met sport en bewegen, zo meldt de wandelbond KWBN. Zij organiseert op Valentijnsdag de Nationale Relatiewandeling 'Elements of love'. In samenwerking met de Vereniging Natuurmonumenten heeft deze liefdesinspirator niet minder dan 35 varianten romantische wandelingen uitgezocht van elk ongeveer 6 km lang.
Op haar website motiveert ze het initiatief: " Je kent het wel.. Je wordt verliefd, gaat helemaal in elkaar op, het wordt iets serieus, de tijd verstrijkt, je hebt het druk en voor je het weet besteed je eigenlijk te weinig tijd aan elkaar en mis je een stukje intimiteit en verbinding. Herken je dit? Troost je.. je bent niet de enige.. Vandaar dat ik de Nationale Relatiewandeling ‘Elements of Love’ heb ontwikkeld.. Het is dé manier om op een eenvoudige, ontspannen en waardevolle wijze samen aandacht te geven aan jullie liefdesrelatie!"

Factsheet

Nieuwsgierig naar alle uitkomsten van het onderzoek van het Mulier Instituut? Bekijk hier de factsheet.