Een leven lang sport

Herman de Leeuw (90) tennist nog iedere dinsdag- en vrijdagavond (screenshot reportage DTV Oss)
Nina Janssens

In oude leerboeken werd sport omschreven als een ‘jong menselijke activiteit’. Een greep uit de perspublicaties van de afgelopen tijd toont aan dat dit vandaag de dag al lang niet meer zo is. Regelmatig verschijnen in de pers berichten over ouderen die gehuldigd worden omdat ze een mensenleven lang lid zijn van een sportclub of zelfs nog op hoge leeftijd actief sporten. Ook in ons artikel over de nieuwjaarsduiken figureren twee van die ‘krasse knarren’. Maar er zijn er meer, veel meer.

Eén jaar gevoetbald, tachtig jaar lid

Afgelopen weekend stond er in De Telegraaf een artikel over de 96-jarige Jan Klösters die al 80 jaar lid is van de voetbalclub Achilles’29 uit Groesbeek.  “En dan te bedenken dat ik pas op mijn zestiende lid werd. Jeugdvoetbal bestond nu eenmaal vroeger nog niet”, aldus Klösters. Na één jaar zelf gevoetbald te hebben, legde Klösters zich toe op bestuurlijk functies. Hij was onder andere bijna veertig jaar lang secretaris. Dat stokje heeft hij inmiddels aan zijn dochter overgedragen. Tegenwoordig is Klösters nog altijd dagelijks op het sportpark te vinden en staat hij iedere thuiswedstrijd langs de lijn. “Zolang mijn gezondheid dat toelaat, zal ik dat blijven doen”.

Jubilarissen benoemd tot ereleden

Klösters is niet het enige gepassioneerde clublid. Neem Nol Verhoeven (91), onlangs benoemd tot erelid van voetbalvereniging UDI’19 uit Uden. Al 70 jaar staat hij bij de club ingeschreven. Dat had langer kunnen zijn, als de minimale leeftijd om in te schrijven destijds niet 21 was geweest. Eveneens gehuldigd werden de heren Dirk Scheer, Piet Goossen en Ele de Valk, respectievelijk 70, 70 en 80 jaar lid van voetbalvereniging FC Den Helder. En niet te vergeten: Theo Giebels en Tonnie van der Heijden, samen 150 jaar lid van turnvereniging HT’35 uit Helmond. Hij lid vanaf het eerste uur en zij sinds de oprichting van de damesafdeling.

Afgelopen weekend nog, tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van voetbalvereniging Mifano uit Mierlo, werd jubilaris Cas van de Vossenberg gehuldigd. Al 75 jaar staat Vossenberg op de ledenlijst. Op zijn tiende speelde hij voor het eerst een wedstrijd in het shirt van Mifano. En na zijn tijd bij de jeugd speelde Vossenberg nog vijftien jaar in het eerste. Een rasechte rechtsbuiten. Tegenwoordig is hij vaste supporter tijdens uit- en thuiswedstrijden. En vaste gast tijdens de ‘derde helft’.

Feest was het begin januari ook voor de heer E. Messchendorp, 60 jaar lid van gymnastiekvereniging DVO uit Dordrecht. En voor 27 leden van voetbalvereniging Loenermark uit Loenen. Met name Chris Eikendal en Gerard Dorland hebben, met een lidmaatschap van 60 jaar, bewijs geleverd van hun ‘rood-zwarte hart’.

Duizenden IJmuidenaren zwemles gegeven

Geen lid of jubilaris, maar wel jaren betrokken geweest bij de zwemsport was Piet de Jong (88) uit IJmuiden. 55 jaar lang heeft hij als badmeester zwemles gegeven in het IJmuidens zwembad Heerenduinen. En nu stopt hij ermee, om gezondheidsredenen. “Ik zal het missen. Ik denk dat half IJmuiden mij wel kent uit het zwembad; duizenden kinderen moet ik les gegeven hebben”, zegt De Jong tegen het Haarlems Dagblad. Sommige kinderen zullen inmiddels de pensioengerechtigde leeftijd bereikt hebben. Eind december werd De Jong uitgezwaaid tijdens een groot feest in het zwembad. Echt afscheid nemen doet hij echter niet: “Ik kom nog weleens een baantje trekken, hoor”.

99-jarige krijgt cadeau: een leven lang zwemmen

Waar het voor sommige ouderen vandaag de dag blijft bij aanmoedigingen langs de lijn, zijn er ook ouderen die weigeren de sportschoenen in de wilgen te hangen. Zoals Frans Valkenburg, 100 jaar en nog zo fit als een hoentje. Zwemt, gymt, kegelt en koersbalt. Vorig jaar, op zijn 99e verjaardag kreeg hij een leven lang gratis zwemmen cadeau.
Ook Leny Greving weet van geen ophouden. Al 75 jaar gymt zij bij Omnigym te Assen, waar zij sinds 1940 lid is. Met een uur oefeningen en stuitvolleybal per week houden Greving en de andere dames van het gymklasje de conditie op peil.

100e verjaardag

De 90-jarige Herman de Leeuw sport zelfs nog twee keer per week bij de Osse tennisvereniging OLTC Hartog. De lokale televisieomroep DTV Oss maakte ter gelegenheid van zijn 90e verjaardag een leuk filmpje over de actieve senior. Daarin vertelt De Leeuw dat hij iedere dinsdag- en vrijdagavond op de tennisbaan te vinden. “Of ik moet ziek zijn”. Overigens is De Leeuw niet alleen een fervent tennisser. Hij is ook actief in de organisatie. Een jaar of tien geleden richtte hij bij de tennisvereniging zijn eigen mannenclubje op waarvoor hij de zaken regelt. OLTC wil hem voorlopig dan ook niet kwijt, zegt Dick Hubertus, vice-voorzitter van de club. Maar ook De Leeuw zelf weet niet van wijken. Hij hoopt ook zijn 100e verjaardag bij de club te vieren.