Moskee brengt Marokkaanse mannen aan het sporten

Moskee Annasr (foto: Moskee Annasr).

Moskee Annasr start samen met Gorinchem Beweegt de komende drie maanden een pilot om mannen van de Marokkaanse gemeenschap samen te laten sporten. Meer hierover, maar ook over Woensbal, de Volleybaltuin en andere sportstimuleringsinitiatieven en ledenwervingsacties in het weekoverzicht.

"Met dit initiatief voorzien we in een behoefte", aldus Abdessamad el Mousati op De Stad Gorinchem. Veertig inschrijvingen bevestigen dat. “Ik merkte dat veel mannen uit de Marokkaanse gemeenschap wel wilden sporten, maar dat de drempel tot het toetreden van een sportvereniging te hoog was. Het is een hechte groep. Nu kunnen al die mannen samen sporten, dat voelt voor hen prettiger", aldus El Mousati. Met name veertigplussers blijken interesse te hebben in het sportaanbod. Drie keer per week worden er sportmomenten georganiseerd en kunnen de mannen gymmen, zaalvoetballen en fitnessen. Michiel van Zanten van Gorinchem Beweegt ziet toekomst na de pilot: “Wellicht kunnen ook andere moskeeën een dergelijk initiatief opzetten. Ik kan me voorstellen dat er ook in andere gemeenschappen behoefte is om samen te sporten."

Kleuters

Er waren de afgelopen tijd nog meer berichten in het nieuws over initiativen op het gebied van sportstimulering en ledenwerving. In Oss bijvoorbeeld wordt voor de tweede keer de GIGA Kangoeroeklupdag georganiseerd door korfbalvereniging DOT Oss. Op 6 april vindt deze sportdag voor kleuters plaats - vorig jaar voor het eerst gehouden omdat er in  de gemeente Oss weinig sportieve activiteiten voor kleuters zijn. Waar de groepen 3 tot en met 8 nogal eens de sportschoenen aantrekken, worden de kleuters veelal overgeslagen. Bády Pijnenburg vertelt op De Sleutel Oss: “Als vereniging voelen wij ons maatschappelijk verantwoord. Steeds meer kleuters kampen met overgewicht en daarom is het van belang dat zij al vroeg in aanraking komen met sporten en bewegen. Hierdoor hopen wij ze te stimuleren om structureel te gaan sporten”. De Osse basisscholen hebben in totaal 265 kleuters opgegeven.

Woensbal

Er worden ook elders meer sportieve activiteiten voor de iets oudere doelgroepen georganiseerd. Zo krijgen 140 basisschoolleerlingen in Kockengen tafeltennisles in het kader van Trainers voor de Klas. Hiermee stoomt tafeltennisvereniging WIK de kinderen klaar voor het aanstaande basisscholentoernooi op 26 februari. En voetbalvereniging Groote Lindt uit Zwijndrecht opent de komende woensdagen haar accommodatie voor alle kinderen van basisschoolleeftijd uit de omgeving. Trainers van de club zullen samen met trainers van de opleiding Sport en Bewegen van het Albeda College sportactiviteiten organiseren. Niet alleen voetbal, maar ook andere sporten en spellen komen tijdens deze Woensbal-dagen aan bod. Kinderen kunnen zo zonder direct lid te worden of andere verplichtingen kun portie beweging krijgen.

Volleybaltuin

In Markelo kan eveneens op een laagdrempelige manier kennisgemaakt worden met sport. Volleybalvereniging Markel-Up laat geïnteresseerde kinderen drie dinsdagen kosteloos meetrainen in de speciaal ontworpen volleybaltuin.

Voorgezet onderwijs

Leerlingen van de basisscholen en het voortgezet onderwijs in Den Helder kunnen zich weer aanmelden voor het Jeugdsportproject van Sportservice Den Helder. Tijdens dit project kunnen de leerlingen voor €5 per sport kennis maken met een twintigtal sporten en verenigingen. En de jeugd tot 16 jaar krijgt in Doetinchem de gelegenheid om eens een kijkje te nemen op het tennisveld. Vijf Doetinchemse tennisverenigingen, waaronder De Sprong, Tega74 en LTCD De Vijverberg, bundelen hun krachten en gaan de jeugd met allerlei tennisactiviteiten benaderen. Op de eerste zondag van maart wordt er afgetrapt met een kennismakingsmiddag.

55-plussers

Ook in Den Bosch slaan verschillende sportclubs de handen ineen. Voetbalclub BLC, tennisclub BTC de Pettelaer en rugbyvereniging The Dukes gaan sportactiviteiten aanbieden voor 55-plussers. Op het tennis- en rugbyveld kunnen de 55-plussers tennissen, wandelvoetballen en touchrugy spelen. Bij de rugbyvereniging komen de sporters van te voren bij elkaar om een gezamenlijke opwarming te doen.