Sjors Sportief niet te stuiten

Wekelijks brengen we nieuwtjes op het gebied van sportstimulering en ledenwerving. Deze week ruim aandacht voor Sjors Sportief die o.a. actief is in Reimerswaal. Maar ook voor initiatieven in Oost-Souburg, Den Haag, Zwolle en Nieuwegein.

Sjors Sportief

Sportstimulering Nederland startte in 2010 met het ontwikkelen van sportstimuleringsprojecten voor de gemeenten Landerd, Grave, Maasdonk en Oss. Sjors Sportief werd gelanceerd, een project rond een vrolijke stripfiguur, met een kleurig boekje en een gerbuiksvriendelijk inschrijfsysteem. Het project sloeg aan en kreeg navolging in steeds meer gemeenten. Sjors Sportief lijkt niet te stuiten. Hij heeft inmiddels zijn opwachting gemaakt in bijna 50 gemeenten en heeft gezelschap gekregen van Sjors Creatief en Max Vitaal.

Simpel

"Het concept is simpel", zo stelt de stichting Sportstimulering Nederland op haar website: "De gemeente bepaalt hoe zij haar sportstimuleringsbeleid ingericht wil hebben en op welke doelgroepen zij willen inzetten. Sportstimulering Nederland zorgt voor de gestroomlijnde organisatie waarbij zij (sport)verenigingen, creatieve instellingen en de gekozen doelgroepen samenbrengt."

162 aanmeldingen

Een van de gemeente waar de stichting momenteel actief is, is het Zeeuwse Reimerswaal. Afgelopen najaar startte in de gemeente Reimerswaal het sport- en cultuurstimuleringsproject Sjors Sportief & Sjors Creatief. Op deze wijze probeert de gemeente Reimerswaal basisschoolleerlingen aan het bewegen te krijgen. In het Sjorsboekje zijn allerlei creatieve en sportieve activiteiten vermeld, waar de kinderen gratis aan mee kunnen doen. In totaal 162 aanmeldingen leverde het initiatief tot nu toe op. Coördinator Sport en Bewegen van de gemeente Reimerswaal, Jordan van Langevelde op de Internetbode: “De aanmeldingen waren goed verdeeld over zowel culturele als sportieve activiteiten. Er waren opvallend veel aanmeldingen voor de onbekende en nieuwe activiteiten”.

Hoppen tussen activiteiten

Activiteiten opgenomen in het aanbod zijn onder andere: badminton, golf, speuren in de natuur, het bespelen van verschillende instrumenten, timmeren en mozaïeken. Binnenkort start de tweede ronde van het project. Reimerwaalse verenigingen worden momenteel gepolst om invulling te geven aan het nieuwe Sjorsboekje. Van Langevelde: “We hopen dat alle verenigingen hier gehoor aan geven zodat komend voorjaar de kinderen uit Reimerswaal weer legaal kunnen ‘hoppen’ tussen de verschillende leuke activiteiten.”

Gratis sporten uitproberen

Vergelijkbaar met het Sjorsproject zijn de projecten in de gemeente Zwartewaterland en Oost-Souburg. Het initiatief Kies je Sport 2015 van eerstgenoemde gemeente is inmiddels afgelopen en heeft 21 inschrijvingen bij sportclubs opgeleverd. Niet minder dan 141 kinderen probeerden daar het afgelopen jaar sporten uit bij 21 verschillende verenigingen. Dit leverde volgens de buurtcoaches uiteindelijk 21 nieuwe lidmaatschappen op. Met name de badmintonclub profiteerde. Zes nieuwe leden mag zij begroeten.

SportMix

Basisschoolleerlingen in Oost-Souburg kunnen in 2016 een jaar lang iedere woensdagmiddag gratis gaan sporten. Het sportproject Sportmix, dat door de landelijk gezondsheidspromoter ZonMw gefinancierd wordt, is deze week van start gegaan. Sporten die de kinderen kunnen gaan doen, zijn korfbal, basketbal, tennis, bootcamp en het speeltuinparcours.

SportMix is eveneens de naam van een sportclub in Zwolle. Deze sportclub is in het leven geroepen voor kinderen van zes tot zestien jaar die zich bij reguliere sportclubs (nog) niet thuis voelen. SportMix is met name bedoeld voor kinderen die geen regulier onderwijs volgen en gebaat zijn bij individuele aandacht, structuur en veiligheid. Het hele schooljaar kunnen de kinderen, in vier blokken van acht weken, verschillende sporten beoefenen.

Maak kennis met tafeltennis

Maak kennis met tafeltennis! Sport ID Nieuwegein gaat samen met tafeltennisverenigingen TTVN en Vtv Nieuwegein kennismakingslessen organiseren voor basisschoolleerlingen uit de gemeente. Deze lessen vinden plaats tijdens de gymlessen. Na schooltijd kan er ook nog geoefend worden bij het naschools sportaanbod.

Tafeltennis in stadhuis

Kennismaken met tafeltennis kan ook in Den Haag, en wel in het stadhuis op het Spui. Op zaterdag 16 januari wordt daar in het Atrium van het stadhuis een groot tafeltennisevenement georganiseerd. Het is een van de activiteiten tijdens de campagne Sport zit iedereen. Een campagne die meer Hagenaren aan het sporten moet krijgen.

Tumblingweek

Tumbling is niet bij iedereen een bekend begrip. Daar mag wel verandering in komen wat Sportief Capelle en turnvereniging TurnAround betreft. Samen organiseren ze een verenigingsweek tumbling, zodat kinderen het gratis kunnen uitproberen. Tumbling is die opblaasbare baan die je wel eens in turnhallen ziet. Op de tumblingbaan kan gesprongen worden, maar er kunnen bijvoorbeeld ook koprollen en salto’s op uitgevoerd worden.