Tafeltennis wil meer meisjes, hockey meer jongens

Dit weekend vindt de Battle of the Babes plaats (foto: NTTB Afdeling Noord).

Waar we vorige week nog berichtten over lange wachtlijsten bij Utrechtse hockeyclubs, zijn er ook clubs die juist wel wat nieuwe leden kunnen gebruiken. Zo hebben de tafeltennisclubs uit het noorden te maken met een tekort aan meisjes en staat een hockeyclub uit Twente te springen om meer jongens. Wervingsacties alom dus.

Battles for babes en boys

Het gaat niet goed met de tafeltennis in het noorden des land. Het aantal leden bij tafeltennisclubs daalt gestaag en met name de meisjes haken af. Om het tij te keren organiseert tafeltennisvereniging TTC Emmen aankomend weekend de Battle of the Babes. Een meisjestafeltennistoernooi dat een impuls moet gaan geven aan het meisjestafeltennis.

In de hockeysport staan ze juist te springen om jongens. Bij Hockeyclub Twente is daarom wederom een actie gestart om de jongemannen te enthousiasmeren. "Al enkele malen eerder hebben wij acties gehouden en dit leverde een behoorlijk aantal aanmeldingen van jongens op, maar altijd maar tijdelijk", vertelt secretaris Yda de Rooij in het Hengelo’s Weekblad. Jongens die kennis willen maken met de sport betalen tot september geen contributie.

Kabouters gratis

Gratis sporten is, ook het lokkertje dat voetbalvereniging Hoogeveen gebruikt om 4- en 5-jarigen naar het voetbalveld te krijgen. Omdat het op die leeftijd voor kinderen (en hun ouders) nog niet meevalt om een sport te keizen, vraagt de club geen geld voor de kaboutertrainingen die zaterdag weer gaan starten. "Het is erg laagdrempelig. Mensen hoeven geen lid te worden en kunnen spontaan de training bezoeken elke zaterdag vanaf 10.00 uur. Ouders en kinderen die twijfelen moeten dan ook gewoon een keertje langskomen op een zaterdagochtend. In de leeftijd van 4 tot 6 jaar kan er ook van alles gebeuren. Iemand die op z’n vierde nog gras aan het plukken is, kan op z’n zevende wel een heel gedreven voetballer zijn”, aldus jeugdcoördinator Henri Reinders op Twee Nul.

Inlooptrainingen

Kennismaken met korfbal of tennis, kan ook leuk zijn. KV Wageningen organiseert "schiet-maar-raak trainingen" voor geïnteresseerde kinderen. Tijdens deze trainingen leren de deelnemertjes te schieten, vangen, gooien, schijnbewegingen te maken en over samenspel. Tennisvereniging Stedeke uit Diepenheim gaat, naast schooltennislessen verzorgen, gratis inlooptrainingen geven. Basisschoolleerlingen uit de omgeving kunnen drie keer gratis meedoen. Kinderen die van te voren al weten dat ze lid willen worden, mogen alle trainingen gratis volgen.

Open dag, -ochtend en instuiven

Judovereniging Riessen Oonderoet uit Rijssen organiseerde afgelopen weekend een open judo ochtend: Judo Specials. De club wil plaats gaan bieden aan een nieuwe doelgroep, namelijk aan kinderen en jongeren die net iets meer begeleiding kunnen gebruiken dan er in reguliere sportlessen wordt gegeven. “Bij Riessen Oonderoet hebben we geluk met een leraar die geschoold is in meerdere disciplines binnen de judosport. Hij is geschoold in en heeft ervaring met het geven van judo aan groepen kinderen en jongeren met een bijzonderheid. Wij gebruiken judo als middel niet als doel“, aldus judoleraar Gerrit Middelkamp tegen West Twente.

Fittesten en folkloredansen

En aan de oudere doelgroepen wordt eveneens gedacht. Basketbalvereniging Jahn II uit Stadskanaal houdt een open dag zodat belangstellenden van jong tot oud gratis en vrijblijvend kennis kunnen komen maken. En in Borculo en Ruurlo houdt een aantal sportverenigingen 60-plus Sport- en Beweeginstuiven. Tijdens deze instuiven kunnen deelnemers een fittest ondergaan, zich laten informeren over het sportaanbod en beweegadvies krijgen. Het doel: uiteindelijk actief meedoen aan bijvoorbeeld het badmintonnen, boogschieten en folkloredansen. Er is tevens een sportarts aanwezig die eventuele beweegdrempels bespreekt.

Poolparty

Zwemvereniging De Spatters uit Beilen pakt het weer heel anders aan. Zij organiseert op Valentijnsdag een poolparty. Alle kinderen van de basisschoolleeftijd zijn welkom. Tijdens het zwemfeest zijn er spelletjes, is er een verloting, een verrassingsact, een vlottenrace, veel ranja en zwemplezier. Naast dat het evenement aandacht voor de zwemsport oplevert, wil de club de opbrengst gebruiken voor deelname aan het EK 2016 masterszwemmen in Londen.

Cheque van de gemeente

De leerlingen van de Prinses Margrietschool hebben het tot slot ook prima voor elkaar. Wethouder Sport, Mariëtte van Leeuwen, reikte daar vorige maand de sport- en cultuurcheque 2016 uit. Een financiële tegemoetkoming die de kinderen moet stimuleren om lid te worden van een sport- of cultuurvereniging. Van een muziekinstrument bespelen, dansen en theater tot basketballen, curlen en tennissen. Dat wordt nog lastig kiezen.