'Wil je meedoen aan een NK? Kom dan bowls spelen'

Bowlsclub Woods in actie (foto: Bowlsclub Woods).

Bowlsclub Woods uit Apeldoorn heeft de maand februari uitgeroepen tot kennismakingsmaand voor de bowlssport. De hele maand kunnen geïnteresseerden gratis komen spelen. In ons week overzicht nog veel meer nieuwtjes over ledenwerving en sportstimulering. Deze week aandacht voor initiatieven in Apeldoorn, Haarlem, Leidschendam-Voorburg, Wognum, Beuningen, Dijkerhoek en Prinsenbeek.

Bowlsclub Woods uit Apeldoorn heeft de maand februari 2016 uitgeroepen tot kennismakingsmaand voor de bowlssport. De hele maand kunnen geïnteresseerden gratis komen spelen in sporthal De Voorwaarts. Bowls, ook wel koersbal, heeft iets weg van jeu de boules. Spelers proberen ballen zo dicht mogelijk bij een kleine doelbal te rollen. Het lastige is dat de ballen niet rond zijn, maar afgeplat. Hierdoor maken ze curven en is precisie en opperste concentratie nodig. De club in het Apeldoorns Stadsblad: “Woods heeft een aantal spelers die ook regelmatig aan een NK deelnemen, dus als je later nog eens wilt vertellen dat je aan een NK hebt deelgenomen dan moet je Bowls komen spelen.” Nou, als dat nieuwe leden niet over de streep trekt.

Plusvakken Sport

In Apeldoorn start scholengemeenschap Veluws College Mheenpark dit najaar met zogenaamde PlusVakken hockey, voetbal en volleybal. Een bijzondere vorm van sportstimulering. Op de website van de school wordt aan de leerlingen tekst en uitleg gegeven: "Ben jij lid van een hockey-, voetbal- of volleybalvereniging? En wil jij nog beter worden in je sport? Kies dan voor één van onze nieuwe PlusVakken Hockey+, Volleybal+ of Voetbal+! Vanaf schooljaar 2016-2017 mag je dan extra trainingen volgen onder schooltijd, zonder dat de schoolweek langer wordt." voor liefhebbers van andere takken van sport staat deelname aan het PlusVak Sport+ open. Naast de sportieve PlusVakken zijn er ook PlusVakken op het gebied van cultuur en communicatie.

De PlusVakken worden in de eerste drie jaar van de opleiding gegeven en stellen leerlingen in staat om twee uur extra te trainen in hun favoriete sport. De vakken zullen worden aangeboden in samenwerking met sportclubs. Voorzitter Robert Agelink van hockeyclub AMHC is verheugd over de samenwerking, zo vertelde hij op Hockey.nl. “Wij besteden veel aandacht aan jeugd, zowel in de breedte als aan het tophockey. Ik verwacht dat we dankzij de samenwerking met deze school – met een hart voor sport en bewegen – méér Apeldoornse jeugd voor het hockey zullen interesseren. Andersom kan die jeugd het hockey in Apeldoorn naar een nog hoger niveau tillen: Apeldoorn hockeystad.”

Of de PlusVakken de Apeldoornse clubs echt veel nieuwe leden zullen opleveren is de vraag, want het lidmaatschap van een sportclub in de betreffende tak van sport is een voorwaarde om aan de PlusVakken mee te kunnen doen. Maar wie weet blijven sommige jeudleden de clubs daardoor wel langer trouw. Juist jongeren in deze leeftijd haken immers nogal eens af.

Beweegpas en rittenkaart

Woonachtig in Haarlem en 50+? Dan mag je ook dit jaar weer met de Beweegpas kennismakingslessen volgen bij diverse Haarlemse sportclubs. Houders van de HaarlemPas krijgen korting op deze Beweegpas én kunnen een bijdrage van €100 ontvangen wanneer zij na afloop ergens lid willen worden.

In de gemeente Leidschendam-Voorburg wordt binnenkort wellicht het sporten met een tien-rittenkaart geïntroduceerd. De gemeenteraad beslist eind deze maand of het voorstel uitgewerkt kan worden. Met een tien-rittenkaart kunnen mensen, zonder meteen een jaarabonnement af te hoeven sluiten, kennis maken met verschillende sporten.

Basisscholen en buitenschoolse opvang in beweging

De buitenschoolse opvang Villa Bloesemgaerde in Wognum wil in 2016 meer beweegactiviteiten gaan doen en heeft daarom de hulp van volleybalvereniging Wognum ingeschakeld. Samen gaan ze trainingen geven en de kinderen kennis laten maken met volleybal. Twaalf weken lang zal er eens per week getraind worden om de reeks uiteindelijk af te sluiten met een groot toernooi.

Basisschoolleerlingen in Beuningen krijgen de komende tijd tafeltennisclinics tijdens de gymlessen, georganiseerd door tafeltennisclub Beuningen in samenwerking met buursportcoaches. Ruim 1.000 kinderen maken de komende weken hun opwachting aan de tafeltennistafel. Andere sporten komen in de loop van het jaar aan bod.

Bij de basisschool in Dijkerhoek was het afgelopen vrijdag feest. Achttien leerlingen van de basisschool kregen hun pionnendiploma uitgereikt. Een diploma dat ze kregen nadat ze hun schaakexamen de week ervoor met goed gevolg hadden afgelegd. Schaakvereniging Holten organiseerde de afgelopen tijd tien lessen om de kinderen voor te bereiden op het schaakexamen en ze tegelijkertijd te warm te krijgen voor de sport.

Voordelige introductiecursussen tafeltennis

Tot slot een ledenwervingsactie van tafeltennisvereniging Prinsenbeek. Zij zijn met name op zoek naar nieuwe junioren. Om die reden worden er in januari en februari introductiecursussen georganiseerd. Vier lessen van anderhalf uur, waarin de back- en forehand aan bod komen, evenals het serveren en het wedstrijd spelen. De kosten van de hele cursus zijn €5. Senioren zijn overigens ook van harte welkom.