Koepelgevangenis wordt sportzaal

De koepelgevangenis van Arnhem.
Redactie SportclubNL

Er kan een nieuwe locatie worden toegevoegd aan het rijtje 'bijzondere plekken om te sporten’. Eerder schreven we over sporten in de kerk. Zie hier. Nu over sporten in een oude gevangenis.

Tricking

De gevangenis in Arnhem, met de bekende koepel, stond leeg. Om die reden lanceerde erfgoed-wethouder Gerrie Elfrink begin 2015 de Erfgoed Challenge. Iedere Arnhemmer mocht een idee aandragen voor de herbestemming van de koepel. Op de website van de gemeente konden vervolgens alle inwoners stemmen op de ingediende voorstellen. Het oordeel van de bevolking woog even zwaar als dat van een professionele jury. Halverwege het jaar werd de winnaar bekend gemaakt. De koepelgevangenis in Lombok zou voortaan ruimte gaan bieden aan de sport tricking, een combinatie van onder andere acrobatiek, vechtsport en breakdancing. Trickingteam Nesaru kreeg €5.000 om het plan te realiseren.

Vluchtelingen

Nu, begin 2016, wordt er echter nog geen tricking beoefend in de koepel. In september kreeg het negentiende-eeuwse monument plots een nieuwe, tijdelijke bestemming: onderdak voor vluchtelingen. Het project staat dus in de wacht. Jammer vindt het team, ook omdat het onbekend is wanneer de koepel beschikbaar komt. Het team van Nesaru blijft echter hoop houden dat het snel zijn intrek mag nemen in het monumentale pand.

Bron: Arnhems Erfgoed