Medegebruik sportaccommodaties groeit

Hondenschool Kwispel maakt gebruik van het trainingsveld van korfbalvereniging Noveas (foto: Facebookpagina Kwispel).
Jan Janssens

Dat clubgebouwen benut worden voor kinderopvang en buitenschoolse opvang is bekend, maar daar blijft het al lang niet meer bij. Wat te denken van het sportveld als camping of locatie voor puppytrainingen. De variatie in het medegebruik van sportaccommodaties lijkt geen grenzen te kennen.

Exacte cijfers zijn niet bekend, maar wie de berichtgeving in de media bijhoudt komt onvermijdelijk tot de conclusie dat sportaccommodaties steeds vaker worden benut voor niet-sportactiviteiten. Dat is natuurlijk niet zo gek, want veel clubhuizen, sportvelden en zalen worden nu eenmaal een belangrijk deel van de dag, de week of het jaar niet gebruikt voor sportactiviteiten. Efficiënter gebruik is maatschappelijk en financieel voordelig.

In veel gemeenten worden clubgebouwen al jaren ook benut voor kinderopvang en buitenschoolse opvang, maar daar blijft het allang niet meer bij. De variatie in het medegebruik van sportaccommodaties lijkt geen grenzen te kennen. Een aantal voorbeelden ter inspiratie.

Kamperen

Komende zomer wordt het sportpark Peppelensteeg van voetbalclub Blauw Geel '55 in Ede tijdelijk getransformeerd tot buurtcamping voor 15 tot 20 gezinnen met een smalle beurs. Op haar website legt de club uit hoe dat initiatief is geboren. “De zomer lijkt nog ver weg, maar toch worden er in de winter al plannen gemaakt voor de zomervakantie. Een weekje naar de zon, wandelen in de bergen of met de caravan naar zee. Helaas is dit niet voor iedereen weggelegd. Vanuit de wijk Veldhuizen is daarom het initiatief genomen om in de zomervakantie gezinnen die niet op vakantie kunnen toch het vakantiegevoel te geven.”
De club vond het een sympathiek idee en is akkoord gegaan. De Gelderlander weet te melden dat het weekend gepland staat van 15 tot en met 17 juli en dat de kampeerders een symbolisch bedrag van €10 tot €15 moeten betalen voor het hele weekend. Zij zullen verblijven in tenten en gebruik kunnen maken van de aanwezige faciliteiten zoals douches, kleedkamers en kantine.

Fruitbomen enten

Van Blauw geel naar Rood Wit, dat is maar een kleine stap. Korfbalvereniging Rood Wit in Wezep bood onlangs onderdak aan natuur- en milieuvereniging Groentje en Landschapsbeheer Gelderland. Die verzorgden in het clubgebouw de cursus ‘enten van fruitbomen’. Op de website van de club is er niets over te vinden maar volgens Locourant ging het om een praktische cursus en gingen de cursisten na afloop “met een geënt appelboompje naar huis” en op de site van Groentje is een uitgebreide fotoreportage te vinden.

Alleengaanden ontmoeten

Dat sportkantines niet alleen geschikt zijn voor educatieve maar ook voor gezellige bijeenkomsten is geen nieuws. In Heerhugowaard heeft handbalvereniging Tornado haar clubgebouw beschikbaar gesteld aan de Alleengaandenclub 55-plus. Die organiseert daar komende zaterdag een ontmoetingsmiddag. Dat is ook voor de Tornado geen reden om iets op de site te melden. We hebben het bericht uit de regionale pers vernomen

Nazorg voor kankerpatiënten

Hockeyclub Athena heeft haar clubhuis opengesteld voor de buitenschoolse sportopvang van Woest Zuid en ook voor enkele zorgverleners/instanties. Zo is er de fysiotherapiepraktijk FTSA die een ruimte huurt in het clubhuis, maar die wordt vooral gebruikt tijdens trainingsavonden en wedstrijddagen, zodat hockeyers met kwetsuren daar meteen terecht kunnen. Twee andere zorginstanties die onderdak hebben gevonden bij de club in Amsterdam, richten zich niet op de hockeyers. Dat zijn het Cancer Care Center en inloophuis De Kraanvogel. Het eerste biedt zorg en nazorg aan kankerpatienten, het tweede een ontmoetingsplek voor kankerpatiënten en hun naasten.

Honden trainen

Korfbalvereniging Noveas in Steenwijk krijgt weer heel andere mensen over de vloer, zo lezen we in Brederwiede Krant: hondenliefhebbers vergezeld van hun viervoeters. Hondenschool Kwispel is namelijk medegebruiker van de trainingsvelden van de korfballers. Elke maandagavond worden daar puppy opvoedingslessen en gehoorzaamheidstrainingen verzorgd. En op woensdagavond zijn er behendigheidstrainingen voor honden.

Vogeltentoonstelling

Ook dieren maar dan van een ander soort maakten een tijdje terug hun opwachting in de dojo van judovereniging Kodokan in Sint Anthonis. Daar hield vogelvereniging Kle-Za-Tro (wat staat voor: kleur, zang en tropisch) medio november een driedaagse siervogeltentoonstelling.  De dojo, zo berichtte de regionale pers werd “omgetoverd in een vogelparadijs”.

Speeluurtjes voor moeder en kind

Tot slot weer een heel andere vorm van medegebruik bij voetbalvereniging Voorschoten´97. Na een oproep op Voorschoten Online stelde de club haar kantine beschikbaar voor de wekelijkse speel- en ontmoetingsochtend van de Voorschoten Toddlers, een groep expat-moeders en au-pairs met kleine kinderen,  De groep bestaat al tientallen jaren en is opgezet om moeders van expats met elkaar in contact te brengen, zo vertelde Angelica Junge op de eerder genoemde webiste: “We hebben hier natuurlijk diverse nationaliteiten maar ook Nederlands. En dat is heel belangrijk want juist die Nederlandse moeders kunnen ons wegwijs maken in het dorp. Sommige expatvrouwen zijn hier maar drie jaar. Hun man werkt de hele dag en zij zitten thuis met de kinderen. Als je dan de taal niet spreekt is het zo fijn om iemand te hebben die je op weg helpt.” De Toddlers hadden tot voor kort onderdak in een kerk, maar die is nu gesloten. Vandaar de verhuizing naar de voetbalclub. Ze zijn erg blij met hun nieuwe onderkomen. “Een fantastische ruimte voor de kinderen want als het te koud is om buiten te spelen, kunnen ze zelfs lekker binnen fietsen. Bovendien hebben we ook nog ruimte om het speelgoed en de knutselspullen op te slaan. Ideaal!”