Wanbetalers...

Het gewraakte Google-kaartje
Redactie SportclubNL

Voetbalclub Leonidas uit Rotterdam haalde onlangs de kolommen van het AD en de regionale bladen van de Persgroep dankzij een opmerkelijke toevoeging aan Google maps. Lees hier wat het AD berichtte.

Heeft Leonidas geldproblemen? Volgens Google wel. Wie afgelopen week via Google Maps naar de club zocht, kreeg naast de snelste weg naar het Erasmuspad in Rotterdam ook de melding 'Leonidas (wanbetalers)' te zien.

De online-kaartendienst van Google biedt gebruikers (net als bijvoorbeeld de online-encyclopedie Wikipedia) de mogelijkheid zelf bewerkingen door te voeren. Normaal gesproken gaat dat om een wegafscheiding of een suggestie voor een snellere route, maar in het geval van Leonidas ging het om een concrete beschuldiging.

Bestuurslid Jan Roovers van Leonidas schrok toen hij de afbeelding toegestuurd kreeg. "Ja, ik had het toevallig net gehoord dat we als club zo worden genoemd. Daar schrik je wel even van."
Vooral het feit dat de verandering anoniem is gedaan, maakt hem boos. "Ik heb nu geen idee wie dit heeft gedaan. Er is waarschijnlijk iemand boos op Leonidas, dat kan altijd. Maar als er geen naam bij staat, weet ik niet bij wie ik moet zijn."

Roovers heeft geen idee uit welke hoek de beschuldiging komt. De laatste jaren zijn er wel wat problemen geweest met de betalingen, maar die zijn volgens hem allemaal opgelost. "Alle financiële zaken uit het verleden zijn afgehandeld. Er zal vast wel een keer iemand niet betaald zijn, maar dat is allemaal opgelost. Er zijn in ieder geval geen spelers meer die geld van ons krijgen."

Inmiddels is de tekst 'wanbetalers' weer door Google verwijderd, maar Roovers wil nog steeds weten wie er achter de aanpassing zit. "Als die persoon nou gewoon zijn of haar naam erbij had gezet, dan hadden we het gesprek kunnen aangaan. Alleen zonder naam kan ik niets. Of het iemand uit de huidige selectie is? Dat lijkt mij niet. We betalen dit seizoen per gewonnen wedstrijd, dus de spelers kunnen niet zeggen dat ze nog geld van ons krijgen."