Pleegouders gescout langs de lijn

Super gewone mensen gezocht bij het tennisveld (foto: Pleegzorg Nederland).

In de zoektocht naar nieuwe pleegouders zijn Nederlandse pleegzorgorganisaties de samenwerking aangegaan met tientallen sportclubs. Langs de lijn, onder andere bij voetbalclub DRC uit Durgerdam, staan sinds kort borden waarop wordt opgeroepen het pleegouderschap te overwegen.

Bijna 22.000 kinderen woonden in 2014 voor korte of langere tijd in een pleeggezin. Dit aantal is sinds 2005 met 70% gegroeid. Een stijging die de pleegzorgorganisaties met het huidige bestand aan pleegouders moeilijk kunnen bijbenen. Ook het komende jaar zijn er weer zo’n 2.500 nieuwe pleegouders nodig. Met nieuwe, ietwat onorthodoxe acties, proberen de organisaties de vraag naar pleegzorg op te vangen.

Eerder waren er al de kindgerichte wervingsacties op Facebook, waarbij ingezet wordt op de netwerkkracht van het medium, en nu dus borden met wervende teksten langs de sportvelden van verschillende tennis-, hockey- en voetbalclubs. Els Rienstra, bestuurslid van Pleegzorg Nederland, op de website van de organisatie: "Wij zoeken in eerste instantie altijd naar de positieve netwerken rondom een kind. Dat kan binnen de familie of op school zijn, maar ook op de sportclub. Daar zijn bovendien veel ouders te vinden, die komen kijken naar de training of de wedstrijden van hun kinderen. Diezelfde betrokkenheid zoeken we voor pleegkinderen, vandaar dat we proberen om via deze weg die mensen te bereiken."

Een warme plek

Alex Klusman, bestuurslid van voetbalclub DRC uit Durgerdam, is enthousiast over het initiatief: "Elke kind verdient een veilige en warme plek om op te groeien. De voetbalclub is één groot sociaal netwerk van ouders en kinderen, dus het is een logische plek om te zoeken naar mensen die zo’n plek kunnen bieden aan kinderen die tijdelijk niet thuis kunnen wonen. We hopen van harte dat het bord langs de zijlijn van ons hoofdveld bijdraagt aan de zoektocht van Pleegzorg Nederland naar meer pleegouders."

Supergewone mensen gezocht

Het scouten van pleegouders langs de lijn is onderdeel van de wervingscampagne Supergewone Mensen Gezocht van Pleegzorg Nederland. Ruim 6.500 belangstellenden hebben zich inmiddels aangemeld. Meer informatie over deze campagne of ook pleegouder worden? Kijk op www.supergewonemensengezocht.nl.