1,3 miljoen subsidie verdeeld onder sportinnovators

Minister Schippers, Topteam Sport en de sportinnovators (bron: Sportinnovator/Studio Oostrum).

Vandaag maakte de minister van sport Edith Schippers bekend welke organisaties en bedrijven hun plannen op het gebied van sportinnovatie mogen gaan uitvoeren. Hiervoor is een subsidiepot met ruim 1,3 miljoen euro beschikbaar. De innovatieve ideeën lopen uiteen van nanopil tot interactieve wandelstok en van toegankelijke roeiboot tot webapplicatie.

Zeven sportinnovatiecentra, vijf projecten en tien ontwikkelaars van ideeën kwamen uit de bus na een strenge selectie door het door Schippers ingestelde Topteam Sport. In totaal waren 113 aanvragen ingediend. Alleen subsidieaanvragen die voldeden aan de eisen en de sportinnovatie in Nederland naar een hoger niveau gaan tillen, werden uitverkozen. Van de meeste plannen zullen sportclubs niet direct de vruchten plukken. Bijvoorbeeld voor een nanopil die een hardloper kan inslikken om tijdens het sporten zijn temperatuur te meten, een hydrovest dat onverwachte omstandigheden voor sporters kan simuleren, of een interactieve wandelstok voor ouderen zullen bij sportclubs de handen niet snel op elkaar gaan. Voor twee ínnovaties die (verder) ontwikkeld kunnen worden ligt dat wellicht anders.

Sponsored Automated Summaries

Eén van de projecten die geld ontvangt is Sponsored Automated Summaries. “Een webapplicatie waarmee sportverenigingen hun eigen sportwedstrijden automatisch kunnen opnemen, samenvatten en de beelden kunnen gebruiken om te presenteren aan iedereen binnen en buiten de club”, aldus René Epping van 360SportsInteligence op Sportinnovator.nl. “De verenigingen krijgen zo een eigen platform waarop zij zowel hun financiële zelfredzaamheid verbeteren door sponsorinkomsten te werven in de samenvattingen, als de sportieve prestaties en sportbeleving met videoanalyse”.

Een vraag die de jury stelde tijdens de pitch was hoe de bal gevolgd gaat worden. Daarop had Epping zijn antwoord klaar: “Wij gaan niet de bal zelf volgen, maar allerlei indirecte variabelen die erop wijzen waar de bal is. En dat doen we met een aantal intelligente algaritmes waarbij we looplijnen, positieopstellingen en acties van spelers kunnen volgen die op een bepaald gebied duiden. Ook geluidniveaus worden geïnterpreteerd en de acties die daar op volgen. Door al deze gegevens samen te voegen en te herberekenen, weten we waar op een bepaald moment de bal zich bevond”.

VolansFISA

Een ander innovatief idee dat met name de roeisport ten goede zou kunnen komen, is de VolansFISA. Lenneke de Voogd van Volans Rowing legt op Sportinnovator.nl uit wat zij van plan zijn: “Wij ontwikkelen en bouwen roeiboten, met de missie de roeisport toegankelijk te maken voor een breed publiek. We hebben inmiddels al drie boten ontwikkeld voor kinderen en volwassenen en allemaal vanuit het principe dat ze klein, compact en stabiel zijn om het roeien makkelijk te maken, maar wel met de beleving van een lekkere snelle wedstrijdboot".

"Ons nieuwste ontwerp, we noemen het de VolansFISA, is van nog goedkopere materialen gemaakt en met een productietechniek zodat we grote series goedkoop kunnen produceren. Het ontwerp zorgt er voor dat de boot toch relatief snel gaat en de beleving geeft van het authentieke roeien”. Een goed idee vond de jury, die in haar juryrapport schrijft dat deze innovatie kan bijdragen aan de verandering van de roeicultuur van een elitaire sport naar een volkssport.

Sportinnovator

Het geld dat de projecten ontvangen is een cofinanciering. Bedrijven, kennisinstellingen, lokale overheden en sportorganisaties zorgen voor nog eens 6,4 miljoen euro bovenop de 1,3 miljoen van Schippers. Benieuwd naar de andere sportinnovatieve ideeën? Je vindt ze op de website van Sportinnovator.