Heerlijk Helder Heineken

Jan Janssens

Lezen we het goed? Ja, echt het staat er zwart op wit. De promotiefolder die NOC*NSF en Heineken hebben uitgebracht in het kader van hun campagne om verantwoord alcohol gebruik in de sport te stimuleren, laat er geen misverstand over bestaan: alcohol hoort erbij, alcohol is goed.

Alles is Gezondheid

"Alcohol maakt deel uit van een gezonde levensstijl en een gebalanceerd dieet", het is een quote van Pascal Gilet, algemeen directeur Heineken Nederland. Er komt nog wel wat achteraan - "Mits geen alcohol onder de 18 en daarboven met mate geconsumeerd. Of in sommige gevallen helemaal niet: in het verkeer, tijdens het sporten of bij zwangerschap." - maar toch, het staat er echt.
Heineken, zo lezen we een paar regels verder, ondertekende "vol overtuiging de pledge in het kader van het nationale preventieprogramma Alles is Gezondheid". Die pledge of belofte is door heel veel bedrijven en organisaties ondertekend en is bedoeld "om mensen te insprireren om aan hun gezondheid te werken". Neemt de Heineken directeur de slogan "Alles is Gezondheid" iets te letterlijk of moeten we terwille van onze gezondheid en een goed dieet na "Melk Moet", "Eenmaal per etmaal een eimaal" en "Twee stuks fruit en twee ons groente per dag" nu toch ook echt aan het bier?

Geen alcohol is beter

Het Trimbos instituut dat in deze toch iets betrouwbaarder lijkt dan de bierbrouwer, denkt er anders over: "Geen alcohol drinken is in alle gevallen beter dan wel alcohol drinken". En ook het Voedingscentrum vindt alcohol niet nodig: "Als je geen alcohol drinkt is het niet verstandig om vanwege de gezondheidseffecten wel alcohol te gaan drinken. Een gezonde leefstijl kan namelijk ook heel goed zonder alcohol en bovendien zijn er ook risico’s aan alcoholgebruik.

Blijf Helder, heet de campagne die het monsterverbond van sport en bier eerder dit jaar zijn gestart en die tijdens het Sportbestuurderscongres onder de aandacht werd gebracht van de vertegenwoordigers van sportorganisaties. Misschien moet die slogan iets letterlijker worden opgevat.