Kenniscentrum Sport uit de startblokken

Vandaag is het Kenniscentrum Sport (KCS) officieel van start gegaan. Het NISB en de stichting Onbeperkt Sportief zijn in het nieuwe kenniscentrum opgegaan. Met de website Allesoversport.nl, wil het KCS alle wetenschappelijke en praktische kennis over sport toegankelijk maken voor iedereen.

Minister Edith Schippers van VWS heeft met een videoboodschap de symbolische openingshandeling verricht van het Kenniscentrum Sport. Hierin zijn het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB) en de Stichting Onbeperkt Sportief (SOS) samengegaan. In het Kenniscentrum Sport komt praktische en wetenschappelijk onderbouwde kennis bij elkaar. Vanaf nu kunnen professionals, vrijwilligers en burgers met hun vragen over sport terecht bij Kenniscentrum Sport en de website Allesoversport.nl. Dit kan gaan over topsport, ouderen, doping, sportverenigingen etc. Eigenlijk alles op het gebied van sport en bewegen. De website wordt in samenwerking met veel onderzoeksinstellingen en sportorganisaties gevuld.

“Het Kenniscentrum Sport is een herkenbare en voor iedereen toegankelijke organisatie, en daarmee een hele belangrijke toevoeging aan het Nederlandse sportlandschap. Met de website www.allesoversport.nl is er nu één duidelijke plek waar iedereen relevante, betrouwbare en actuele informatie kan vinden. Je kunt hier terecht als je graag informatie wilt over sporten met een handicap, maar ook als sportbestuurder met vragen over subsidies. Ik ben trots op alle organisaties die dit mogelijk hebben gemaakt.” Aldus minister Schippers in het persbericht van het ministerie.

Tot nu toe was de kennis over sport vaak wel aanwezig, maar heel erg versnipperd en soms lastig vindbaar. Daarom heeft Schippers NISB en Onbeperkt Sportief in 2014 gevraagd om samen te komen tot één kenniscentrum voor sport en bewegen.

Vraaggestuurd én zelfsturend

Onder de veelzeggende kop Alle kennis over sport en bewegen op één plek gaat het kenniscentrum op de eigen website uitgebreid in op de ambities van de nieuwe organisatie. Het KCS dat geleid wordt door een tweekoppige directie (Remco Boer en Willemijn Baken) samenwerken met organisaties uit praktijk, onderzoek en wetenschap. De organisatie wil zowel vraaggestuurd als zelfsturend te werk gaan, maar kent ook een aantal "prioritaire thema’s".