VriendenFonds vervult wensen vrijwilligers

Albert Swinkels verrast met cheque van het VriendenFonds (foto: Den Dungk).
Nina Janssens

Vrijwilligers zijn vaak de motor van de club, de spil, de stuwende kracht. Maar zeer toegewijde vrijwilligers bedanken, hoe doe je dat? Bijvoorbeeld door een beroep te doen op het VriendenFonds en daarmee specifieke wensen uit laten komen. Van weekendjes weg en complete vakanties tot een op maat gemaakte tennisrolstoel, fotografieopleiding of een bezoek aan de tandarts: het is slechts een greep uit de mogelijkheden die het VriendenFonds, onderdeel van de VriendenLoterij, biedt.

Twee keer per jaar kunnen clubs, verenigingen, gezondheids- en welzijnsorganisaties verzoeken indienen voor een financiële bijdrage om vrijwilligers te verrassen. Basketbalvereniging Den Dungk uit Den Dungen deed dat bijvoorbeeld voor Albert Swinkels. Marie-José van den Heuvel, secretaris bij de club vertelde in De Meierij: "Albert is sinds de oprichting van de club onze voorzitter en heeft altijd veel voor ons betekend. Zijn vrouw Dorine lijdt aan MS. Ondanks dat ze steeds meer verzorging nodig heeft, woont ze nog thuis en verzorgt haar man haar iedere dag. Daarnaast zet hij zich ontzettend in voor de basketbalvereniging. Daar mag hij wel waardering voor krijgen. De hartenwens van hem en vooral van zijn vrouw is om een keer naar Lourdes te kunnen. Dankzij het VriendenFonds kunnen we hen daarmee verrassen."

Steuntjes in de rug

Een goede motivatie is noodzakelijk om een verzoek gehonoreerd te krijgen. Maar aan goede beweegredenen geen gebrek. De Roosendaalse voetbalclub Alliance ziet haar vrijwilliger Ina Goossens steeds meer de oude worden, sinds zij in april vorig jaar door een hersenbloeding gevloerd werd. Langzaamaan wordt het gewone leven én het vrijwilligerswerk weer opgepakt. Dat verdient een beloning. De club diende een verzoek in en verraste Ina met een cheque waardoor zij haar nichten in Canada kan gaan opzoeken. Ook bestuurslid Corinne Karel-Baas van gymnastiekvereniging OKK uit Ridderkerk ontving een steuntje in de rug. Zonder baan zit vakantie er momenteel voor haar niet in, maar dankzij een bijdrage van het VriendenFonds kan Corinne binnenkort met haar gezin van een midweek vakantie genieten.

iPad voor studie en showkleding voor dansgroep

Niet alleen uitjes en vakanties, maar ook verzoeken om tastbare dingen worden ingewilligd. Zo zijn de broers Billy en Dennis Brouwer, leden van voetbalvereniging WSV’30 uit Wormer, sinds kort trotse bezitters van een iPad, te gebruiken voor de studie. Na een moeilijke tijd konden de broers wel een meevallertje gebruiken vond hun sportvereniging. Ook dansdocent Marieke den Uijl- van den Brink van gymnastiekvereniging Sparta Ermelo is goed geholpen via het VriendenFonds. Zij kan haar dansgroep voortaan in showkleding steken. Mirjam Riedeman, bestuurslid, in de Harderwijker Courant: "Marieke geeft les aan dansgroep Swing Inn. Deze dansgroep is voor mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking. De leden van deze groep kunnen zelf geen financiële bijdrage leveren voor de kleding of deelnemen aan acties om geld bij elkaar te krijgen voor de kleding”. Met een financiële bijdrage is die showkleding er toch gekomen.

Club als goed doel

Met het VriendenFonds worden toegewijde vrijwilligers in het zonnetje gezet. De VriendenLoterij kan echter ook veel voor de club zelf betekenen. Circa drieduizend verenigingen, overwegend sportclubs, zien de VriendenLoterij momenteel al als een manier om extra inkomsten te genereren. Zij hebben zichzelf aangemeld als ‘goed doel’. Mensen die een lot kopen, kunnen kiezen om voor hun club mee te spelen. De helft van elk verkocht lot gaat naar de clubkas. Een snel rekensommetje van de VriendenLoterij: “Per lot is de jaarlijkse opbrengst €92,25. Spelen er 50 loten mee voor uw club, dan heeft uw club jaarlijks €4.612,50 meer te besteden.” In 2014 leverde de actie 3,9 miljoen euro op, verspreid over alle deelnemende sportclubs.

Belweken

Bovenop de gewone baten van de loterij kunnen clubs ook nog extra verdienen door mee te doen aan de Nationale Belweken, die ook in het voorjaar van 2016 weer worden gehouden. Clubleden worden dan eerst getraind in telefonische lotenverkoop en vervolgens ingezet om leden en achterban van de club over te halen om mee te spelen met de VriendenLoterij. De helft van de inleg van de loten gaat sowieso naar de club zelf, maar de clubs die de meeste loten weten te verkopen - zie ook onze eerdere berichtgeving - krijgen daar een extra bonus voor. Eén van de winnaars van afgelopen editie was hockeyclub MSC Meppel. Een extraatje van €3.000 mocht de club ontvangen. Wim van Keulen, vrijwilliger bij MSC Meppel: "We hadden deze eerste plaats totaal niet verwacht! We hoopten op een vierde of misschien een derde prijs. Met dit bedrag willen we een ballencontainer aanschaffen. De rest van het geld zal besteed worden aan de jeugd."

Meer informatie

Benieuwd naar wat de VriendenLoterij voor jouw club kan betekenen? Kijk hier. Of wil je een vrijwilliger verrassen? Meer informatie over het VriendenFonds vind je hier.