Schietsportclubs willen strengere regels voorkomen

Foto: website KNSA

De schietsport komt ernstig in het gedrang als de Europese wapenwetgeving wordt aangescherpt.  De Europese Commissie werkt aan de nieuwe wetgeving om het lastiger te maken om (semi-) automatische wapens in bezit te hebben. De nieuwe wetgeving moet in juli 2016 ingaan. In een poging dat te voorkomen zijn de schietsportclubs onder aanvoering van hun bond een petitie gestart.

Ernstig duperen

Sander Duisterhof, voorzitter van de  KNSA (Koninklijke Nederlandse Schietsport Associatie), luidt de noodklok in het AD. “Dit kan de schietsport ernstig duperen. Ieder geweer met een magazijn wordt verboden.” Het grote probleem is dus dat mensen die zulke geweren bezitten voor de sport er de dupe van dreigen te worden. “Mensen die aan biatlon doen hebben zulke geweren in huis voor de sport. Als deze wetgeving erdoor komt, dan kunnen veel sporten niet meer worden uitgeoefend”, aldus Duisterhof.

Illegale handel

Het probleem ligt volgens de KNSA en verschillende schietsportverenigingen ook niet bij de streng gecontroleerde legale wapenhouders, maar bij de illegale wapenhandel in Europa. Duisterhof: “Mensen uit het criminele circuit nemen daar hun wapens af. De illegale wapenhandel moet worden aangepakt.”

Petitie

Om de strengere wetgeving te stoppen is de KNSA een petitie gestart. Zij willen er hiermee voor zorgen dat sporters gewoon wapens kunnen blijven bezitten. De KNSA is bezig om binnen haar mogelijkheden er alles aan te doen om deze wetgeving te stoppen.

Bron: AD.